Techjätten lägger locket på om detaljerna

Googles AI-demo på I/O-konferensen kan ha varit fejkad

Google visade i samband med sin utvecklarkonferens I/O under förra veckan upp en mycket imponerande demo, där en AI-assistent ringde upp en frisör och en restaurang för att boka tid. Men nu ifrågasätts trovärdigheten i presentationen, eftersom Google avböjt att besvara frågor om detaljerna kring demon.

Publicerad Uppdaterad

Det var under keynote-anförandet vid öppnandet av utvecklarkonferensen I/O förra veckan som Googles vd Sundar Pichai visade upp ny AI-teknologi under utveckling, som åtminstone till synes verkade ligga mycket långt fram. Teknologin kallas Google Duplex, och möjliggör bland annat att en AI-assistent kan ringa samtal åt användaren för att till exempel boka bord på en restaurang. Rösten och konversationen är så männniskolik att mottagaren omöjligt kan höra att de pratar med en maskin. Under demonstrationen spelades två samtal upp, ett där den artificiella intelligensen dels bokade klipptid hos en frisör, dels bokade bord på en restaurang. Demon var onekligen djupt imponerande och gav dessutom upphov till en efterföljande debatt kring huruvida det är etiskt med dylika lösningar eller inte. Men möjligen var det hela inte riktigt så imponerande som man kanske kan tro. 

Google vill inte kommentera saken

Google har nämligen valt att inte svara på frågor som nu ställts rörande detaljer kring presentationen. Dels vill man inte uppge vilken frisör samt vilken restaurang man ringde upp med sin artificiella intelligens. Dels vill Google inte svara på huruvida man redigerat innehållet i den demo som presenterades på I/O. Det finns även andra omständigheter kring demon som väckt frågor. Dels hörs inget bakgrundsljud vid något av samtalen, dels presenterade de som svarade på samtalen varken sig själva eller företaget. I Kalifornien finns dessutom en lag som stipulerar att den mottagande parten måste godkänna inspelningen av ett samtal, något som också saknades i demon. Med det inte sagt att Google Duplex är en fejkad lösning, eller att Google inte kommit långt med sitt arbete kring naturliga AI-konversationer. Men exakt hur imponerad man egentligen ska vara av den demo som spelades upp på I/O kan däremot diskuteras, åtminstone så länge Google väljer att lägga locket på kring detaljerna.

Källa