https://www.mobil.se/nyheter/greenpeace-rankar-mobiltillverkarnas-milj-p-verkan
564169
Nyheter
Faiphone bäst, följt av Apple

Greenpeace rankar mobiltillverkarnas miljöpåverkan

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Greenpeace.png?itok=yB7ILw_l', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Greenpeace.png?itok=7xPf5BUu', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Greenpeace.png', w: 1216, h: 678, title: ' ' },]
Greenpeace har återupptagit sin granskning av de stora elektroniktillverkarnas miljöpåverkan, och inte mycket har hänt sedan sist.

Under en period från 2006 till 2012 gjorde Greenpeace regelbundna granskningar av de stora konsumentelektroniktillverkarna under namnet Guide to Greener Electronics. Man publicerade kvartalsvisa rapporter där man rankade tillverkarna och publicerade hur de flyttade sig i rankningen. Uppmärksamheten hade effekt och man fick bland annat flera tillverkare att förbinda sig att fasa ut giftiga ämnen som PVC-plaster och bromerade flammskyddsmedel.

Tyvärr verkar framstegen ha avtagit så fort Greenpeace upphörde med granskningen, och inte mycket har hänt sedan dess. Miljöorganisationen har därför återupptagit sin Guide to Greener Electronics, komplett med rankinglista.

Väger samman tre faktorer

Greenpeace har vägt in företagens insatser inom tre olika områden: Användningen av förnyelsebara energikällor, även i underleverantörsledet, användning av råmaterial i form av hållbar design och återvunna material, samt användningen av farliga kemikalier i produkten och produktionsledet.

När det kommer till energiåtgången för att producera våra smartphones utmärker sig Apple för att i alla fall ha satt upp målsättningen att använda sig av 100 procent förnyelsebara energikällor, inklusive i underleverantörsledet. Apple får även hygglig rankning för sitt arbete med att fasa ut giftiga kemikalier medan man hamnar sämre på återvunnet material. Apple anklagas också för "planned obsolecense", det vill säga att man gjort sina produkter svårare att underhålla och laga för att man räknar med att konsumenterna ska köpa nytt i stället. Apple var när Greenpeace tidigare utförde granskningar rätt ointresserat av miljöfrågor, men företaget har alltså svängt sedan dess.

Vad gäller energi ger Greenpeace en svart plump åt Samsung, som uppges endast ha en procent förnyelsebara energikällor i sin produktion. Samsung är som bekant även leverantör av diverse komponenter till Apple vilket visar att man har en del kvar att jobba med när det kommer till förnyelsebara energikälklor i leverantörsledet för Apples del. Greenpeace kritiserar företagen över lag på att vara dåliga på att hålla koll på och redovisa sina komponentleverantörers miljöpåverkan.

När rankningen summeras kommer inte överraskande Fairphone på förstaplatsen, medan Apple kommer tvåa, och nästa mobiltillverkare på listan är Lenovo.

Rapporten i sin helhet hittar ni här.

Källa