Viktigare än virtuellt möblemang

Här är AR-appen som hjälper dig montera Ikea-möblerna

Ikea Place i all ära. Att möblera i augmented reality är smidigt, men om det nu finns någonting Ikea-relaterat som vissa av oss verkligen vill ha hjälp med så är det snarare monteringen. Det har designern Adam Pickard tagit fasta på.

Publicerad Uppdaterad

Många tycker det är rena barnleken. Andra skulle inte erkänna att de tycker det kan vara lite klurigt emellanåt. Och så har vi sådana som undertecknad, som har tummen mitt i nacken och knappt kan bygga med Lego. För sådana som oss är det här med monteringen av Ikea-möbler ett enormt stigma. Det höga blodtrycket kommer liksom redan i förskott, bara man tittar på förpackningen. En AR-baserad instruktions-app är förstås en veritabel våt dröm. Och det är precis vad designern Adam Pickard nu tagit fasta på. Tyvärr handlar det än så länge bara om en koncept-app, och det är inte ens säkert att han tänkt utveckla en skarp version. Men man kan ju alltid hoppas att Ikea skänker det hela en tanke. 

Animationer och vinklar

Konceptet går ut på att man läser av streckkoden på förpackningen till Ikea-möbeln med appen, varpå en interaktiv manuall laddas in. Den innehåller dels pedagogiska animationer, dels möjligheten att studera monteringsinstruktionerna i flera vinklar, något som borde rätta ut de flesta frågetecken man kan ha. Håller man upp telefonen mot delarna så får man en förklaring av var de hör hemma i konstruktionen på sin mobilskärm. ”Även om Ikeas monteringsanvisningar är väldesignade, så kämpar många med monteringen, i sådan utsträckning att det faktiskt har blivit något av en klyscha” konstaterar Pickard i ett blogginlägg. En film som visar hur appen är tänkt att fungera finns här.  

Källa