Siri och spel

Här är nya Apple TV

Efter fem år uppdaterar Apple sitt hobbyprojekt med nya funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Som väntat passade Apple på att uppdatera sitt ”hobbyprojekt” Apple TV under kvällen event. Den nya enheten kommer att gå loss på 149 respektive 199 dollar med 32 eller 64 gigabyte lagring, men bjuder samtidigt på en hel del nyheter gentemot föregångaren.

Designen har förnyats, även om det kanske inte är till det bättre. Den nya enheten ser lite ut som två tidigare enheter staplade på varandra och helt enkelt rätt knubbig. 

På insidan hittar vi fjolårets Apple A8-chip tillsammans med stöd för 801.11ac-wifi och som sagt två olika minneskonfigurationer.

Lagringen ska inte helt oväntat användas för den nya App store som drar igång samtidigt som enheten släpps i oktober (i 80 länder i alla fall, om Sverige hör till dessa återstår att se, men det känns troligt). Här ska ett väldigt stort fokus ligga på spel, något som förhoppningsvis kan göras riktigt smidigt i kombination med sparfiler över Icloud så att du kan fortsätta dina spel även ute på resande fot med en Iphone eller Ipad.

Med spel som fokus tillkommer såklart nya sätt att interagera med enheten. Siri utgör en stor del av det vardagliga navigerandet via sin röststyrning och för mediakonsumtion är det enormt välkommet med något Apple kallar universal search. Det innebär att du kan söka på Itunes, Netflix, HBO, Hulu och Showtime i samma sökfält (de två senare finns dock inte i Sverige, så vi kan ju hoppas att SVT Play adderas där för vår del). Genom Siri ska du kunna få förslag genom att exempelvis fråga vilka filmer som skulle passa barn.

Vill du inte snacka med din mediaspelare är den nya fjärrkontrollen din bästa vän. Den används både för att styra gränssnittet i allmänhet, som numer fått namnet TVOS, och för att styra spel genom sin touchpad. Förhoppningsvis för vi även se ett utökat spelkontrollstöd här. I demon fick vi se kontrollen användas genom att man svingar i luften på samma sätt som en Wii-kontroll för att till exempel. TVOS är baserat på Ios och utvecklare kan skapa universella appar på samma sätt som mellan Ipad och Iphone. Det tyder på att TVOS och Ios har väldigt mycket gemensamt. När du installerar en app på Apple TV ska en universell app kunna laddas ner automatiskt även till din Ipad och telefon, samtidigt.

Även om spel och mediatjänster har stort fokus vill Apple även försöka pusha hårt på hemmashopping via Apple TV via en mängd olika appar. Återstår att se dock hur populärt det blir.

I dagsläget har vi inte några svenska priser eller lanseringsdatum än, men vi återkommer så fort det finns.