Facebook vill locka en miljard människor till VR

Här är nya fristående VR-headsetet Oculus Go

Facebook har i samband med utvecklarkonferensen Connect nu offentliggjort ett nytt och helt fristående VR-headset från Oculus kallat Oculus Go. Förutom att headsetet varken kräver tillkopplad mobil eller dator så är det också förvånansvärt billigt. Och enligt Facebooks vd Mark Zuckerberg så är ambitionen att locka en miljard människor att ta del av VR.

Publicerad Uppdaterad

Det har hittills huvudsakligen funnits två typer av VR-headsets på marknaden: Avancerade datoranslutna enheter samt betydligt enklare mobilbaserade headsets. Men Oculus kan kanske i någon mån överbrygga det gapet med sin nya produkt Oculus Go, som man nu presenterat på Facebooks utvecklarkonferens Connect. Headsetet kräver varken någon mobiltelefon eller tillkopplad dator, men ska ändå kunna erbjuda förhållandevis avancerade VR-upplevelser. Headsetet får dessutom ett dollarpris som motsvarar drygt 1 600 kronor, vilket får anses vara ganska billigt i sammanhanget. 

Vill locka miljard

”Vi vill locka en miljard människor till virtual reality” sade Facebooks vd Mark Zuckerberg i samband med presentationen. Samtidigt meddelade man att den tidigare paketprissänkningen på det mer avancerade Oculus Rift med kontrollenheterna Touch till 4 300 kronor blir permanent, också det något som kan tänkas locka fler konsumenter att slutligen slå till på ett VR-headset. 
Oculus Go är tillverkade i ett mycket lätt tygutförande och har en inbyggd LCD-display med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Headsetet har även inbyggda högalare och kommer med en lite enklare rörelsekontroll-enhet. Oculus Go ska dessutom kunna köra VR-appar som utvecklats för Samsungs Gear VR. Headsetet släpps någon gång tidigt under nästa år, men utvecklarkiten rullas ut redan i november.

Långsam utveckling

Headset liknande det som Oculus Go har funnits tidigare, till exempel LG 360 VR som LG lanserade i samband med att man släppte telefonen LG G5. Precis som Oculus Go använde LG:s headset egna skärmar i headset och var inte beroende av varken mobilens skärm eller en separat dator. LG har sedan dess dock inte satsat vidare på VR. Även Nokia som utvecklat en professionell kamera för att skapa VR-innehål har bromsat sina satsningar och meddelade nyligen att man lägger ner utvecklingen av VR-kameran OZO. Anlendingen som man uppgav var att utvecklingen av VR går betydligt långsammare än man räknat med. Istället för hårdvara ska Nokia satsa på att licensiera sin teknik även om man även framöver kommer ge support till befintliga kunder som köpt OZO-kameran.

Källa