Oklart vilka marknader som är aktuella

Här är Xiaomis nya flaggskeppstelefon Mi 8 - kommer snart till Sverige

Xiaomi offentliggjorde som väntat idag sin nya flaggskeppstelefon Mi 8 i samband med ett event i Shenzhen. Telefonen påminner rent visuellt till stor del om Apples Iphone X och har bland annat en tämligen imponerande kamera, samt kommer i en spektakulär version med genomskinligt bakstycke. Men några uppgifter om eventuella lanseringsplaner utanför Kina bjöd man inte på.

Publicerad Uppdaterad

Det blev faktiskt inte bara en, utan tre varianter på Xiaomis nya flaggskepp, när man i morse svensk tid offentliggjorde sin nya telefon Mi 8. Xiaomi har helt enkelt valt att hoppa över Mi 7, och anledningen är att man nu firar åtta år som tillverkare. Siffran passade helt enkelt bättre. Mi 8 är rent visuellt extremt lik Apples Iphone X. Dels ser fronstycket näst intill likadant ut, med en sensorpanel i samma storlek som Apples och en bara marginellt mindre dominerande skärm på fronstycket. Här finns en aningen tjockare underkant. Även på baksidan känner man igen designen, med två vertikalt placerade kameralinser. 

Fina foto-egenskaper

Skärmen mäter 6,21 tum och är av AMOLED-typ med upplösningen 2 248 x 1 080 pixlar. Under skalet sitter Qualcomms Snapdragon 845-chipp tillsammans med 6 GB arbetsminne, något som mer eller mindre borgar för att enheten lär vara riktigt snabb och följsam. Det interna lagringsutrymmet ligger på 64 GB. På kameraidan har enheten rustats med dubbla 12-megapixelkameror och – precis som nästan alla andra nyare telefoner – en svit AI-baserade funktioner som ska göra bilderna bättre. Selfiekameran har en upplösning på 20 megapixlar. Test-institutionen DxOMark – vars betyg på kameror väger oerhört tungt – har givit telefonen en övergripande poäng på 99, vilket innebär att den ligger på par med Samsungs Galaxy S9 Plus, men får se sig slagen av Huawei P20 (102), HTC U12+ (103) och Huawei P20 Pro (109). Men att placera sig ovanför Googles Pixel 2, Apples Iphone X och Huawei Mate 10 Pro är onekligen ett mycket fint facit. Fotopoängen ligger på 105 och det är primärt video-egenskaperna med 88 poäng som drar ned helhetsbetyget. En udda detalj är att enheten är rustad med dubbla GPS-band, något som ska innebära en betydligt högre precision. 

Släpps till en början i Kina

Xiaomi presenterade även en version med suffixet Explorer Edition, som är dyrare, har 8 GB arbetsminne, 128 GB internt lagringsutrymme och ett mycket uppseendeväckande bakstycke som är genomskinligt och exponerar flera av komponenterna. Explorer Edition har även ansiktsupplåsning i 3D i stil med Apples Face ID samt en fingeravtrycksläsare under glaset. Det finns även en enklare version kallad Mi 8 SE som får en skärmstorlek på 5,88 tum, Snapdragon 710-processor samt dubbelkamera med 12+5 megapixlar på bakstycket. 
Det har förekommit en del läckor och rykten som antytt att Mi 8 skulle vara aktuell för flera marknader även utanför Kina, men Xiaomi avslöjade inget om den saken i samband med dagens event. Men med tanke på företagets stora ambitioner på den europeiska marknaden, så vore det onekligen en skräll om vi inte fick se telefonen här. När det sker är däremot en annan femma. Hos Mi-Store som säljer Xiaomi-telefoner i Sverige säger Krister Sundquist till Mobil att de ”räknar med att telefonen dyker upp i Europa om tre till fyra veckor” och drar en parallell till Mi Mix 2S som dök upp här efter 30 dagar. I Kina kommer Mi 8 att få ett pris på från motsvarande 3 756 kronor. Om telefonen letar sig hit lär det dock sannolikt bli högre än så, då Xiaomi ofta prissätter sina enheter högre utanför Kina. 

Källa