Annons

Europa blir än mer digitala

Hela EU kan få gemensamt Bank ID med digital ID och digital plånbok

EU har nu tagit ett stort steg mot att skapa EU Digital Identity Wallet.

Publicerad Uppdaterad

Nu har Europaparlamentet och Europeiska rådet nått fram till ett avtal gällande vad man kallar EU Digital Identity Wallet. Den kan beskrivas som en form av ID-lösning och digital plånbok som ska kunna användas över hela Europa, bland annat för att logga in på olika onlinetjänster.

Alla EU-medborgare kommer att erbjudas möjligheten att ha en EU-plånbok med digital identitet för att få tillgång till offentliga och privata onlinetjänster med full säkerhet och skydd av personuppgifter över hela Europa. Lösningen uppges ha hög säkerhet med oberoende verifiering för att skydda användarnas privata information, samt att relevanta delar kommer utnyttja öppen källkod. Den digitala plånboken ska bland annat kunna användas för att hantera och öppna nya bankkonton, genomföra betalningar samt lagra digitala dokument som körkort, läkarrecept, certifikat och biljetter.

EU Digital Identity Wallet blir till viss del även del av det som kallas DSA, eller digital services act, vilket i praktiken betyder att teknikjättar som omfattas av DSA måste erbjuda stöd för den digitala plånboken. Enligt kommissionen ska plånboken vara utformad så att det ska bli attraktivt att stödja tekniken för att locka så många som möjligt att erbjuda stöd för den.

Lösningen ska även tillåta interaktioner med andras plånböcker, samt kompatibilitet med lokala nationella lösningar samt gratis e-signaturer.

För att EU Digital Identity Wallet ska bli verklighet måste förslaget först godkännas, därefter har medborgarländerna två år på sig att erbjuda EU:s digitala plånbok till sina medborgare.