https://www.mobil.se/nyheter/hoppande-webbsidor-i-chrome-fixat
563238
Nyheter
Ett irritationsmoment mindre

”Hoppande” webbsidor i Chrome fixat

Den som vill läsa långa texter i Chrome 56 kan äntligen få lite lugn och ro.
Den som är en flitig användare av Googles webbläsare Chrome har sannolikt någon gång svurit över fenomenet med webbsidor som hoppar upp till början av artikeln man hunnit scrolla sig halvvägs igenom. Nu har Google åtgärdat problemet.

Problemet med webbsidor som hoppar tillbaka till början av artikeln i Chrome är kopplat till banner-annonser, och fenomenet har till många internetanvändares förtret blivit allt vanligare. Särskilt irriterande kan det vara om man läst stora delar av en lång text och webbläsaren plötsligt skuttar tillbaka till startläget på sidan, varpå man tvingas leta upp var man var på nytt, bara för att råka ut för samma sak inom kort igen. 

Som ett ankare
Lösningen i Chrome kallas för ”scroll anchoring” och är precis vad det låter som: ett virtuellt ankare som håller webbsidan i schack även om en annons eller bild läggs till i toppen. Funktionen finns i Chrome 56 och har enligt Google resulterat i tre hopp färre per sidvisning i genomsnitt. Den som är intresserad av detaljerna i tekniken kan hitta mer information på Github.