Ställer Samsungs Galaxy Fold i skuggan

Huawei Mate X - Vikbar med 5g

Den goda nyheten är att det snart går att köpa en mobil som får kompisarna att bli imponerade igen. Den dåliga nyheten är att det kommer att kosta dig 23 000 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Samsung var först med att visa upp en mobil med vikbar skärm för ett par dagar sedan, men den imponerade nog mer i teorin än i praktiken. Detta blev ännu tydligare när Huawei nu kontrat med sin motsvarighet, Mate X, som faktiskt imponerar på riktigt.

Till skillnad från Samsungs konstruktion har huawei Mate X en enda skärm som sitter på telefonens utsida. För att skärmen inte ska behöva töjas har man en patenterad konstruktion med över 100 delar där i stället ytan bakom skärmen komprimeras.

Det betyder att telefonen i hopfällt tillstånd har en Oledskärm på vardera sida. Telefonen har inget glapp hopfälld och tjockleken blir 11 mm. En tjockare del som inte ingår i den bit som fälls ut innehåller kameran. Eftersom det finns skärm på bägge sidor behövs ingen selfiekamera, huvudkameran med Leicaobjektiv fungerar även som selfiekamera. det innebär också att telefonen i hopfällt tillstånd har förvånansvärt lite ramar runt 6,6-tumsskärmen på 2480 x 1148 pixel, och definitivt ingen sensorpanel.

Utfälld får du en skärm på totalt 8,71 tum med upplösningen 2480 x 2200 pixel, och förutom puckeln på ena sidan en tjocklek på endast 5,4 mm.

Skärmen är rimligen inte i glas utan i plast och lär därför vara ömtåligare än vanliga mobiler. Huawei har dock själva utvecklat ett fodral som både ger ett skyddande lock i hopfällt tillstånd och gör att du kan öppna Mate X utan att ta ut den ur fodralet.

Mate X är också försedd med Huaweis 5G-modem Balong 5000, och chipsetet Kirin 980. Därtill 8 GB minne och 512 GB lagring. Telefonen har två batterier på totalt 4500 mAh, och den medföljande snabbladdaren har en effekt på hela 55 watt. det innebär att 30 minuters laddning räcker för att få batteriet från noll till 85% laddning.

Sen var det det där trista med priset. Huawei anger ett rekommenderat pris på 2300 euro, vilket innebär att vi kan räkna med att den kommer att kosta minst 23 000 kronor. Om detta inte är tillräckligt avskräckande börjar den säljas i mitten av 2019.