Standardkrig

Huawei och Bose går med i Airfuel Alliance

Just när man trodde att standardkriget tippat över till Qi:s fördel får konkurrenten ett par tunga namn.

Publicerad Uppdaterad

I dag finns det, efter ett antal sammanslagningar, två tunga organisationer som konkurrerar om att ta fram en standard för trådlös laddning. Dels har vi Wireless Power Consortium, som driver tekniken Qi, dels Airfuel Alliance. Qi har blivit den mer etablerade av de två standarderna, men inte helt dominerande och Samsung väljer till exempel att stödja bägge teknikerna i sin Galaxy S-serie.

När Apple lite i smyg gick med i Wireless Power Consortium härom veckan kändes det som det kanske började bli dags att kasta in handduken för Airfuel Alliance, men i stället har man håvat in tio nya medlemmar, där de mest namnkunniga inom vårt område är Huawei och Bose.

Här ska tilläggas att bara för ett företag blir medlem betyder inte att man tagit ställning för standarden, bara att man vill vara delaktig i utformningen och ha full tillgång till tekniken. Det märks till exempel på att till exempel Samsung och Huawei är medlemmar i både Wireless Power Consortium och Airfuel Alliance.

Standardkrig är aldrig roliga för användaren, och kanske kan de många företag som arbetar i bägge organisaionerna leda till att de två så småningom går ihop och enas till en enda standard?