https://www.mobil.se/nyheter/huawei-omlanserar-honor-20-som-huawei-nova-5t
567751
Nyheter
Nya färger

Huawei omlanserar Honor 20 som Huawei Nova 5T

Huawei vill att Honor ska betraktas som ett eget varumärke, och det märks inte minst när man nu lanserar samma telefon under nytt namn.

Honor brukade vara en produktserie under Huawei, och Honor 8 var en av Huaweis första stora succéer i Sverige. Sedan valde Huawei den lite märkliga strategin att Honor ska behandlas som ett eget varumärke, med egen säljorganisation. Resultatet är att Honor-mobilerna nu för en blygsam tillvaro i Sverige medan varumärket Huawei fortsatt växa i styrka.

Lägg till det att Huawei inte längre får Android-certifiera nya mobiler och man förstår att det till slut blir frestande att omlansera mobiler från Honor under Huawei-namnet. Det här är inget nytt eller specifikt för den svenska marknaden. Huawei har sedan länge sålt Honor-mobilerna under eget namn parallellt, oftast i produktserien Nova. Det här blir dock första gången som en modell säljs i både Honorversion och Nova-version i Sverige.

Har Googles appbutik

Trots den nuvarande blockaden mot Huaweis från amerikanskt håll så har alltså Huawei Nova 5T tillgång till Android inklusive Google Play-butiken och Googles alla appar. Precis som de Huawei-telefoner som sålts hittills i Sverige alltså. Förklaringen är att telefonen certifierades innan blockaden och därför inte påverkas av den. 

Huawei Nova 5T som nu alltså officiellt lanserats i Sverige med säljstart i november, efter att ha sålts i Malaysia sedan september, är samma telefon som Honor 20 som lanserades i somras och som vi recenserade i juli. Mått vikt, skärm och kamerauppsättning är identiska, men Huawei Nova 5T kommer i andra färger, närmare bestämt färgerna crush blue, svart samt Midsummer Purple, där den sista har ett strålmönster på baksidan. Vi kan nog räkna med att programvaran, som vi upplever som lite opolerad i Honors mobiler, här är mer i linje med vad vi förväntar oss av Huawei. Systemversionen är Android 9 med Emui 9.1. Huawei Nova 5T har också 8 GB arbetsminne mot 6 GB i Honor 20.

Honor 20 har fått rätt begränsad distribution i Sverige men finns i alla fall att köpa på Elgiganten för 5000 kr. Det är också det pris Huawei kommer att ta för Nova 5T vid säljstart. Telefonen är försedd med chipsetet Kirin 980, det vill säga samma som i Huawei P30, och telefonen har en 6,26 tum stor skärm med kamerahål, samt fyra kameror på baksidan, en huvudkamera på 48 megapixel, en vidvinkellins, en djupsensor och en makrolins.

Källa