"Anklagelser utan bevis"

Huawei slår tillbaka: Stämmer den amerikanska staten

Styrelseordföranden Guo Ping
Huaweis chefsjurist läste sitt anförande från en Mate X, Huaweis nya vikbara 5G-mobil.

Huawei har meddelat att man stämmer den amerikanska staten vid en federal domstol i Texas. Man ser det som en sista utväg för att slå tillbaka mot den lag som förbjudit köp av bolagets produkter.

Publicerad Uppdaterad

Det var prick klockan 03.00 imorse svensk tid som sex talespersoner för Huawei inledde anföranden på en presskonferens vid bolagets huvudkontor i Shenzen. Bland de samlade var Guo Ping som är styrleseordförande för bolaget. Presskonferensen sändes live via Facebook, Twitter och Youtube.

Styrelseordföranden Guo Ping

Stämningsansökan har lämnats in till en domstol i Texas och riktar sig mot det förbud som hindrar amerikanska myndigheter från att köpa produkter eller tjänster från Huawei. Motiveringen till lagen är att USA säger sig misstänka att Huaweis utrustning kan användas för spionage, misstankar som man dock inte presenterat några bevis för och det är det som Huawei vänder sig emot. Utöver att förbjuda myndigheterna från att köpa utrustning och tjänster direkt från Huawei innebär lagen även ett förbud för myndigheterna att göra affärer med tredje part, alltså bolag som i sin tur köpt produkter av Huawei.

"Olagligt förbud"

Förbudet strider inte bara mot amerikansk lag säger Huawei, utan förhindrar även Huawei att delta i sund konkurrens, vilket även drabbar amerikanska konsumenter, sade styrelseordföranden Guo Ping på presskonferensen.

Huawei hävdar att förbudet på flera punkter strider mot den amerikanska konstitutionen och Huaweis chefsjurist påtalade på presskonferensen tidigt imorse svensk tid att bolaget är det mest granskade transparenta och öppna bolaget i världen.

Huaweis chefsjurist läste sitt anförande från en Mate X, Huaweis nya vikbara 5G-mobil.

Om förbudet tas bort, sade styrelseordföranden Guo Ping, är Huawei villiga att arbeta med amerikanska myndigheter för att adressera deras oro i säkerhetsfrågan och sedan hjälpa landet att bygga ut deras 5G-nät.

Anklagelser utan bevis

Sedan tidigare har flera länder förbjudit Huawei att leverera utrustning till de kommande 5G-näten av just rädsla för kopplingar till den kinesiska staten och risker för spionage. Ingen har dock presenterat bevis för att detta sker eller kan ske.  Under presskonferensen meddelade även styrelseordföranden Guo Ping att amerikanska myndigheter länge sett Huawei som ett hot och till och med ska ha hackat bolagets servrar och stulit källkod och e-post. Han presenterade dock inga bevis som kunde styrka de anklagelserna.

Källa