https://www.mobil.se/nyheter/huawei-vi-for-inga-diskussioner-med-apple-om-5g-modem
566904
Nyheter
Efter grundarens uttalanden

Huawei: Vi för inga diskussioner med Apple om 5G-modem

Huaweis styrelseordförande Ken Hu hävdar att man inte haft några som helst diskussioner med Apple om att förse deras Iphone-enheter med 5G-modem. Uttalandet kommer bara dagar efter att Huaweis grundare Ren Zhengfei sagt att Huawei är öppna för en sådan lösning.

Huaweis grundare Ren Zhengfei kom under slutet av förra veckan med ett uttalande som väckte en hel del uppmärksamhet. Zhengfei hävdade nämligen att Huawei är öppna för möjligheten att förse Apple med 5G-modem till kommande Iphone-modeller. Uttalandet kom i kölvattnet av spekulationer kring huruvida Apple verkligen kan hitta en pålitlig leverantör av 5G-modem den dag då man tänkt förse sina telefoner med stöd för teknologin. Uttalandet var intressant av många anledningar, bland annat med tanke på att Apple sägs planera egen tillverkning av modemchipp, men kanske framför allt med tanke på de ansträngda relationerna mellan USA och kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE. Huawei lanserade nyligen sitt eget 5G-chipp Balong 5000, som med största sannolikhet är ett riktigt bra modemchipp. Men Huaweis roterande styrelseordförande Ken Hu går nu ut och dämpar eventuella förväntningar på ett sådant avtal rejält. 

Inga planer på att sälja chipp

I samband med en analytikerkonferens uppgav Hu att man inte fört några diskussioner med Apple om 5G-modem överhuvudtaget. Dessutom menade Hu att Huawei i dagsläget inte har några planer på att tillverka chipp åt andra. Apple löper stor risk att hamna på efterkälken när det gäller 5G. Dagens samarbetsparnter Intel har sagt att man inte kommer att ha 5G-chipp klara förrän tidigast 2020, och den infekterade striden med Qualcomm gör att man knappast kan vända sig till dem för att få hjälp heller.