P20-serien en nyckel till framgång

Huawei vinnare på trög kinesisk smartphonemarknad – ras för Apple

Analysfirman IDC har kommit med färska siffror kring smartphoneleveranserna i Kina. Den lokala tillverkaren Huawei går mot strömmen på en marknad som totalt sett minskat över året. För Apple har det däremot gått riktigt uselt i Kina på sistone.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har lyckats med konststycket att leverera 15,5 procent fler telefoner i Kina än vad man gjorde förra året, trots att antalet levererade smartphones på jättemarknaden enligt analysfirman IDC sjunkit med 10,5 procent under året. Det är för andra året i rad som smartphonemarknaden i Kina krymper, efter att man noterade ett tapp på 4,9 procent redan under 2017. Det är också för första gången på fem år som antalet levererade enheter uppgått till färre än 400 miljoner. Men den inhemska tillverkaren Huawei går alltså mot strömmen, ökar sin marknadsandel och cementerar sin position som marknadsledande. Det är primärt P20-serien som visat sig bli en riktig hit i Kina. 

Tungt för Apple

Vad gäller Apple så ser det betydligt dystrare ut. Den amerikanska it-jätten ligger på en fjärdeplats bland alla telefontillverkare på marknaden, och noterar en minskning med 19,9 procent i landet under årets fjärde kvartal. Handelskriget mellan USA och Kina är förstås en starkt bidragande faktor. En annan viktig aspekt är sannolikt att Iphone XR till följd av en mycket stark dollar under en tid varit dyrare än Huaweis flaggskepp Mate 20 Pro. Apple har senare justerat priserna. Oppo och Vivo ligger på plats två och tre när det gäller marknadsandelar, och har även ökat sina respektive marknadsandelar över året, om än marginellt. 

Källa