https://www.mobil.se/nyheter/ifa-har-ar-nokia-62-och-72-nokias-nya-taliga
567517
Nyheter
IFA 2019

IFA: Här är Nokia 6.2 och 7.2 + Nokias nya tåliga

● BILDSPEL
Vi tittar närmare på Nokias nya mobiler på mässgolvet.

Nokia 6.2 och 7.2 är snarlika till utseendet, men skiljer sig åt en del. Båda telefonerna känns välgjorda och det känns som HMD Global som gör mobilerna under varumärket Nokia förbättrar sig i små steg varje gång. Även om man använder ett gammalt välkänt varumärke så var man ju i alla fall när man började lite av uppstickare och nybörjare. Nokia 6.2 har en blank, betydligt mera glänsande baksida än Nokia 7.2 som istället är mer sobert matt, men som sagt, båda känns förtroendeingivande när det gäller kvaliteten. 

Ren Android och uppdateringar

Mjukvarumässigt är det som vi vant oss vid Nokias rena-Androidmjukvara i form av Android One och garanterade uppdateringar, men därmed också få unika funktioner. Man kan argumentera för att just garanterade uppdateringar av Android är mindre viktigt idag än det var för några år sedan då operativsystemet var mindre moget och varje års uppdatering verkligen innebar många nya funktioner. 

Utöver de yttre detaljerna är kameran den främsta skillnaden mellan dessa två modeller. Du ser det även på utsidan eftersom Nokai 7.2 förärats med Zeiss-loggan på sin kamera, medan Nokia 6.2 blir utan. Förklaringen är den mer påkostade kameran i Nokia 7.2 med 48-megapixelsensor från Sony och en vidvinkelkamera. 

Tålig med Kai OS

En ytterligare särskilt intressant lansering handlar inte om en smartphone, utan den tåliga Nokia 800 Tough. Här får vi operativsystemet Kai OS som innebär en klar nackdel, eftersom det är betydligt mer begränsat på många sätt än Android. Det som kanske väger upp är dock att teleofnen är IP68-klassad så den tål smuts och är vattentålig. Den ska även tåla oavsiktiliga fall och stötar och så har den en batteritid på upp till 43 dagar. Kanske inte en allroudtelefon, men lämplig som extratelefon att ha med sig på den lite extra strapatsrika turen som en försäkran om att kunna bli nådd.