Beeper mot Apple

Imessage till Android kan bli rättssak

Striden mellan Apple och Beeper har börjat uppmärksammas av amerikanska lagstiftare.

Publicerad Uppdaterad

Händelserna kring företaget Beepers lansering av tjänsten Beeper mini, som gör det möjligt att skicka och ta emot Imessage-meddelanden på Android, fortsätter. Beeper fortsätter försöka få tjänsten att fungera, medan Apple arbetar aktivt med att försöka blockera tjänsten. Det har lett till två läger bland användare vissa berömmer Beeper för att de står emot Apple och försöker få Imessage till Android, medan andra försvarar Apple för att kämpa för att förhindra Beeper Minis åtkomst till Imessage-servrarna.

Nu har händelserna ådragit sig uppmärksamheten från amerikanska myndigheter i och med att fyra medlemmar av den amerikanska kongressen uppmanar justitiedepartementet att avgöra om Apples stoppande av Beeper Mini bryter mot några antitrustlagar. I brevet som skickats till justitiedepartementet skriver man bland annat att ”Vi är därför oroade över att Apples senaste åtgärder för att inaktivera Beeper Mini skadar konkurrensen, eliminerar valmöjligheter för konsumenterna och kommer att avskräcka framtida innovation och investeringar i interoperabla meddelandetjänster. Därför hänvisar vi detta ärende till Antitrust Division för att undersöka om detta potentiellt konkurrensbegränsande beteende från Apple bryter mot antitrustlagarna."

Brevet är dock endast en begäran och har inga rättsliga konsekvenser i nuläget. Om justitiedepartementet tar upp ärendet och kommer fram till att Apple bryter mot någon lagstiftning kan Apples stå iför en liknande situation som just nu råder i EU där de kan tvingas öppna upp tjänsten för utomstående aktörer.