Bidkar EU-kommissionen?

Inga fler gratisappar i App Store

Numera finns det inget som heter gratis när du ska laddar ner appar till Iphone eller Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Alldeles nyss försvann alla de nedladdningsknappar i såväl mobilens som datorns App Store vilka brukade märka gratisappar står som just gratis. Namnbytet – för det är vad det handlar om – syftar främst till att Apple inte ska framstå som att man missleder konsumenter som laddar ner freemiumappar, så kallade in app-köpsappar. 

Istället står det helt enkelt ”Hämta”, både på gratis- och freemiumappar, vilket det tidigare stod på de appar du sedan tidigare haft nedladdade. Appar som kostar pengar har dock fortfarande prislappen tydligt utmärkt.

Freemiumappar och in app-köp är de dominerande betalmodellerna i både Google Play och App Store och att märka freemium-appar som gratis har länge ifrågasatts, bland annat för att barn låtit sig luras att shoppa loss. I juli i år valde Google – efter skarp kritik från EU-kommissionen – att sluta kalla freemiumappar för gratis. Samma EU-instans riktade skarp kritik mot Apple för att man inte gjorde detsamma.  

Nu har man alltså ändrat sig. En liten förändring, men som förhoppningsvis leder till mindre förvirring och arga kommentarer från konsumenter som inte kollar informationen om huruvida det finns in app-köp eller ej kopplat till appen.