Android-dominans utmanar

Inga nya mobiler med Windows Phone 7

Microsoft har ju släppt sitt Windows Phone 7 i Sverige, men bara med engelskt språk och tangentbord. Inom kort kommer det även på svenska tillsammans med andra uppdateringar. MÅnga tillverkare verkar dock ställa sig kallsinniga till Windows Phone 7 och ingen ny telefon lanserades under Barcelonamässan.

Publicerad Uppdaterad

Det var under förra årets mobilmässa i Barcelona, för ganska precis ett år sedan som Microsoft drog täcket av det då helt nya Windows Phone 7. De första telefonerna, då från tillverkarna LG, HTC och Samsung kom ut i höstas i Sverige, men har att döma av de försäljningssiffror som är offentliga, till exempel från operatörerna, kunnat utmana Iphones och Androidmobilernas dominans inom smartphones.

Under Microsofts presskonferens på Mobile World Congress i Barcelona i veckan talade koncernchefen Steve Ballmer om den lyckades lanseringen och om hur användarna som kör Windows Phone 7 tycker om det. Enligt Ballmer är 93 procent av användarna ”delighted”, alltså förtjusta i sin Windows Phone 7-telefon, men svenska som språk och åäö direkt på tangentbordet är säkert saker som svenska användare saknar.

Klipp och klistra

Nu vet vi att det kommer i en uppdatering under andra halvåret i år. Den första uppdateringen av systemet kommer inom kort och innehåller bland annat prestandaförbättringar, buggfixar och funktion för klipp- och klistra. Uppdateringen med svenskt språk kommer först senare och innehåller även en begränsad form av multitasking, något som Windows Phone 7 idag saknar.

På presskonferensen i Barcelona fick vi se en del av funktionerna i den uppdatering som Microsoft alltså ska släppa under andra halvåret av 2011. Den efterlängtade funktionen för multitasking är liksom Apples motsvarighet i Iphone en begränsad form av multitasking för att samtidigt se till att batteritiden ska vara så bra som möjligt. Det blir alltså en balans mellan att skydda batteritiden och ge en bra funktion för multitasking, att kunna ah flera program igång samtidigt. Tidigare har multitasking i Windows Phone 7 bara fungerat för Microsofts egna program så man till exempel kunnat spela musik samtidigt som man skriver ett sms. Nu finns visserligen inte Spotify för Windows Phone 7, men ett sådant program är i stort behov av multitasking även för tredjepartsprogram för att fungera väl. Just stöd för musikprogram att spela musik i bakgrunden är en av delarna i Microsofts multitasking som den ska fungera i Windows Phone 7 och som Joe Belfiore, chef för Windows Phone visade från scen. Han berättade att multitaskingen i kommande uppdateringen av Windows Phone 7 förutom tillstånd för musikappar att spela i bakgrunden även tillåter appar som du växlar mellan att snabbt återuppta aktiviteten.

– Det kunde tidigare ta upp till tio sekunder att växla mellan appar, sa Joe Belfiore under presskonferensen, men det ska alltså vara ett glömt problem efter uppdateringen.

Den tredje funktionen utöver musikuppspelning i bakgrunden och snabb programväxling var en programväxlare. Istället för att som tidigare trycka ”tillbaka”, ”tillbaka”, ”tillbaka”, ”tillbaka”, ”tillbaka” för att komma rätt ska man då kunna växla snabbt genom att hålla in tillbaka-knappen och få upp möjligheten att direkt växla till önskat program. Det var de tre funktioner som multitaskingen består av.

Förbättrad webbläsare

I uppdateringen i slutet av året kommer även en ny version av mobila Internet Explorer som ska ladda sidorna snabbare och förenkla för webbutvecklare. Om en sida visas korrekt på Internet Explorer i datorn ska man känna sig säker på att det även ser bra ut i Windows Phone. Microsoft planerar i den uppdateringen även att inkludera delning till företagets onlinelagring Skydrive direkt i telefonen och i kontaktlistan där Facebook och Windows Live redan integrerats ska även Twitter nu ta plats.

I Barcelona var det givetvis mycket prat om Microsofts uppgörelse med Nokia och den finska tillverkarens val av Windows Phone 7 som plattform för alla sina kommande smartphones. Efter presskonferensen fick vi också en pratstund med svenska Microsofts Peter Wissinger som kunde ge mer detaljer.

– Uppgörelsen med Nokia ser jag som en vitamininjektion, särskilt med tanke på Nokias position i Norden, sa Peter Wissinger. När man lyssnade på Nokais vd Stephen Elop som även han medverkade på presskonferensen hos Microsoft fick man intrycket att han efter att förhandlat även med Google tyckte att Microsoft och Windows Phone gav större möjligheter för Nokia att särskilja sig.

I uppgörelsen med Microsoft bidrar Nokia till exempel med sina karttjänster som ska integreras i Bing såväl i telefon som i datorn. Stephen Elop har fått frågan om Nokia får anpassa gränssnittet i Windows Phone, men att de väljer att inte göra det eftersom både Nokia och Microsoft tjänar på att gränssnittet är detsamma och plattformen inte segmenteras. Gång på gång har Elop predikat att det först och främst gäler att skapa en hållbar position för Windows Phone som ekosystem, att tillsammans med Microsoft locka utvecklare och appar för att sedan utnyttja den positionen.

Nokia utan gräddfil

Trots att Nokia bidrar med stora tillgångar till Windows Phone 7 verkar Nokias möjligheter att påverka upplevelsen begränsade. Spekulationer har därför startat om att avtalet Microsoft och Nokia emellan innebär att Microsoft betalar Nokia, men detta är inget som Nokia eller Microsoft velat kommentera.

– Nokia har samma möjlighet som våra övriga hårdvarutillverkare att påverka Windows Phone, inte mer, kommenterar Peter Wissinger. Inte heller operatörerna tillåts styra allt för mycket trots att Elop och Ballmer hävdade att Windows Phone ska bli den mest operatörsvänliga plattformen, säkerligen inspirerade av Nokias traditionellt starka relationer till operatörerna. Slutanvändarens upplevelse ska alltid gå först, slog Peter Wissinger fast.

– Tittar vi på HTC som arbetar både med Windows Phone 7 och Android, säger Peter Wissinger på Microsoft, så ger Windows Phone 7 inte samma frihet som Android. Möjligheten att anpassa Android har dock ett högt pris eftersom det kräver löpande anpassningar av Googles uppdateringar och ger en Androidtelefon en livslängd på tre månader. Windows Phone som kontrast ger två års garanterade uppdateringar direkt från Microsoft, säger han när Mobil träffar honom efter att Microsoftchefen Steve Ballmer avslutat sin presentation i Barcelona.

Mer om kommande multitasking

Utöver de nya funktioner som Ballmer tillsammans med Windows Phone 7-chefen Joe Belfiore presenterade på presskonferensen hade Peter Wissinger ytterligare detaljer. Multitaskingen var enligt presentationen till exempel begränsad till musikprogram som ville köra i bakgrunden, men chatprogram och navigationsprogram räknas är ju inte musikprogram:

– Även de kommer att fungera med multitasking, bra va?

Nokias första telefon med Windows Phone 7 arbetas det redan på, men att göra en ny mobiltelefon tar ungefär ett år. På Nokia arbetas det därför flitigt just nu för att pressa tidsschemat och ha en telefon klar med Windows Phone 7 lagom till julhandeln och sedan få ut ett bredare sortiment under 2012.