Halvledarjätte med problem

Intel förlorar miljarder på mobilchip

Det är inte synd om Intel som gjorde en vinst på drygt 2 miljarder dollar första kvartalet. Men systemkretsarna till mobiler går katastrofalt.

Publicerad Uppdaterad

Intels tillverkning av processorer till datorer fortsätter att inbringa miljardinkomster trots vikande datorförsäljning. Men försöket att slå sig in på mobilmarknaden fortsätter att dränera företagets vinstmarginal. 2012 kostade mobilavdelningen Intel 1,78 miljarder dollar (11,7 miljarder kronor). 2013 hade förlusten ökat till 3,15 miljarder dollar (20,8 miljarder kronor). Första kvartalet i år är det första gången Intel särredovisar mobildelen i kvartalssiffrorna, och håller trenden i sig kommer man att förlora ännu mer pengar på mobilt i år. inder första kvartalet 2014 förlorade Intel 929 miljoner dollar (6,1 miljarder kronor) på mobilchipp, detta med en försäljning på området på ynka 156 miljoner dollar (1 miljard kronor).

Företaget lyckades under kvartalet leverera 5 miljoner mobilsystemkretsar, mestadel till surfplattor med Android. Orsaken till intels svårigheter på området, förutom den dynamik som Qualcomms massiva marknadsdominans medför, är bland annat att Intels systemkretsar inte har inbyggt stöd för LTE. det innebär att det krävs separata kretsar för detta, något som rimligtvis både fördyrar och komplicerar konstruktionen av mobiler med Intelkretsar. Intel säger sig ha en plan för att uppnå lönsamhet inom området, men inbyggt stöd för LTE säger man sig inte ha förrän i slutet av 2015 eller början av 2016.

Som helhet går dock Intel bra, med en vinst på 1,9 miljarder dollar (12,5 miljarder kronor) på en försäljning på 12,8 miljarder dollar (84 miljarder kronor).

Källa