Minus 68 procent

IOS 13: Positionsdelning i appar har mer än halverats

I IOS 13 fick du som användare större kontroll över vilka appar som får veta din position. Det har gjort att 68 procent av apparnas begäran nekas.

Publicerad Uppdaterad

Såväl IOS som Android har den senaste tiden, i sina nya system, introducerat ökade möjligheter för användarna att kontrollera sin personliga integritet. I Apples och Iphones fall kom det här i IOS 13 som släpptes i höstas. I systemet får man som användare upp frågor om du vill tillåta en viss app att ta del av din position och det finns flera alternativ. Du kan till exempel godkänna att dela din position med appen enbart en enstaka gång, endast när appen är aktiv eller alltid, alltså även när appen inte är aktiv. Dessutom kan du så klart neka positionsdelning helt. Det senare tycks bli allt mer populärt när nu valmöjligheten blivit tydligare.

Minus 68 procent

Enligt företaget Location Sciences, som analyserar aspekter kring positionsinformation som säljs vidare till annonsörer har många Iphoneanvändare nekat appar att ta del av deras position, särskilt då de appar som vill göra det även när appen i fråga inte är aktiv. Enligt bolaget så blockerade 80 procent av de som laddade ner Ios 13 de första veckorna alla förfrågningar från appar som ville ta del av positionen även när appen inte används. Location Sciences räknar, enligt uppgifter till Phonearena,  med att mängden positionsinformation som annonsörer kan ta del av minskat med 68 procent sedan Ios 13 släpptes. Samtidigt minskade mängden data från appar som samlar in positionsdata när appen i fråga används med 24 procent.