https://www.mobil.se/nyheter/ios-134-och-nya-ipad-os-slapps-idag-det-har-ar-nytt
568441
Nyheter
Även till äldre enheter

Ute nu: Ios 13.4 och nya Ipad OS – det här är nytt

● BILDSPEL
Version 13.4 är släppt av Apples operativsystem för Iphone och Ipad och det innebär bland annat att även äldre Ipad-modeller får stöd för pekplatta och mus.

Det var i samband med att Apple lanserade nya Ipad Pro nyligen som även Ios 13.4 och Ipad OS 13.4 fick ett bestämt lanseringsdatum. Apple redogjorde i klartext för flera nya funktioner och att det dessutom skickats ut betaversioner av systemen till utvecklare gör att vi redan innan hade en ganska klar bild av vad vi kan vänta oss. Nu vet vi säkert.

Trackpad inte bara för senaste Ipad

Stödet för pekplatta så du kan använda mus eller ett tangentbordsfodral med pekplatta gäller inte bara den senaste Ipad Pro som just lanserats utan finns i Ipad OS. Det gör alltså att även många äldre Ipad-modeller får stödet samtidigt. Stödet ser ut att vara väl anpassat och till exempel så ändrar pekaren utseende när du för den över ett klickbart objekt för att du ska se vad du väljer. Det finns även utvecklade gester för att komma till hemskärmen, markera text och så vidare så att du ska kunna använda din Ipad helt utan att vara hänvisad till pekskärmen. Då använder du istället alltså Apples nya Magic Keyboard eller en produkt från någon tredjepartstillverkare.

Andra gemensamma nyheter i Ios och Ipad OS

En rad olika funktioner som det ryktas om eller som Apple utlovat men ännu inte levererat ser också ut att vara på väg. Det gäller möjligheten att dela mappar i Icloud, att utvecklare ska kunna sälja paket med både Mac-appar och Ios-appar. Det här är kopplat bland annat till Apple speltjänst Apple Arcade och inkluderar även Apple TV till exempel. Rykten gjorde gällande att din telefon eller klocka ska kunna användas som bilnyckel, förutsatt då att din biltillverkare har stöd för det och att använda nfc för att låsa upp bilen, men det finns inte med i uppdateringen som nu kommit.

Vidare så ska det komma en rad olika nya Memoji-uttryck som du kan använda med din nuvarande Memoji och en ändring som Apple genomförde i Mail i Ios 13 ser nu ut att dras tillbaka. Det var verktygsfältet i botten som ändrades. Från att ha visat fyra knappar med kasta, flytta, flagga och svara blev bara verktygsfältet två knappar med valen kasta och svara. Det här har det klagats på och nu verkar Apple alltså rulla tillbaka, lagom tills du hunnit vänja dig. 

Ios 13.4 och Ipad OS 13.4 fins nu för nedladdning och i enheter som stöds hittar du den under Inställningar, Allmänt, Programuppdatering. 

Även Apple Watch har fått en uppdatering i form av Watch OS 6.2 där till exempel köp i appar introduceras äve för klockan. För att uppdatera klockan måste du först uppdatera din Iphone.