Snacket går redan nu

Iphone 16 påstås bli större och snabbare

Analytiker har redan börjat studera vad nästa års Iphone-modeller kan komma att erbjuda.

Iphone 15 har knappt hunnit ut genom dörrarna, men analytiker försöker redan dra slutsatser om nästa års Iphone 16 baserat på läckor från Apples olika innehållsleverantörer. I en analys från analytikern och läckaren Jeff Pu går han ut med en rad detaljer om vad vi kan förvänta oss.

Bland annat ska skärmarna komma att bli större, närmare bestämt 0,2 tum större från de nuvarande 6,1 och 6,7 tum till 6,3 respektive 6,9 tum. Det ska bland annat medföra att Iphone 16 Pro blir tillräckligt stor för att man ska få plats med samma tetraprismalins för 5x optisk zoom som introducerades med Iphone 15 Pro Max, samt att både Pro- och Pro Max-modellerna kommer att ha en 12-megapixel tetraprismalins för bättre zoom. Ultravidvinkelobjektivet på Iphone 16 Pro-modellerna kommer dessutom att få en ny 48-megapixelsensor, vilket kan jämföras med den nuvarande på 12 megapixel.

Iphone 16 Pro-modellerna lär få det nya A18 Pro-processorn, designad med 3nm precis som A17 Pro tillsammans med 8 gigabyte arbetsminne.

När det gäller kommunikation spekulerar Pu att de nya modellerna kommer att levereras med Qualcomms Snapdragon X75-modem, som kan komma upp i 5G-nedladdningshastigheter på upp till 7,5 Gbps tack vare en ny "5G Advanced"-standard. Man ska även komma att ta steget upp från befintliga Wi-Fi 6e i årets Pro-modeller till Wi-Fi 7.

När det gäller icke-Pro-modellerna hävdar Pu att Apple kommer att introducera en mindre kraftfull version av A17 för Iphone 16 istället för att använda A17 Pro. Den ska visserligen få åtta gigabyte arbetsminne vilket blir en uppgradering, men inte innehålla något uppgraderat 5G-modem samt ligga ett år efter Pro-modellerna med en uppgradering till Wi-Fi 6e.

Iphone 16-modellerna förväntas presenteras i september 2024.