Uppgifter från källor med insyn

”Iphone 8 blir oerhört dyr”

Det har cirkulerat många rykten om att Iphone 8 blir en dyr enhet. Och nu kommer uppgifter från källor till New York Times som hävdar att priset i USA landar på hela 999 dollar.

Publicerad Uppdaterad

Det går förvisso redan idag att snickra ihop en maxad Iphone 7 Plus som sticker iväg på över 10 000 svenska kronor. Men grundpriset på enheten ligger i den svenska Applebutiken på 8 817 kronor. I USA kostar samma enhet 769 dollar, vilket direkt omvandlat till svenska kronor skulle bli 6 200 kronor. Att omvandla dollarpriset direkt ger med andra ord ingen vidare bild av det svenska priset. Att Apple-prylar blir väsentligt mycket dyrare i Sverige än i USA är ett faktum. Detta dels på grund av skattepåslag, men även av en del andra anledningar. Därför är det långt ifrån orimligt att dra slutsatsen att Iphone 8 med ett pris på 999 dollar lär landa på en bra bit över 10 000 kronor i Sverige, kanske rent av uppåt 11–12 tusenlappar.  

Har spekulerats om saken

Det är inte första gången det förekommit uppgifter om en mycket dyr Iphone 8. Men tidigare har det i huvudsak handlat om ren spekulation, bland annat baserad på komponenternas kostnad. Den här gången kommer uppgifterna direkt från källor med insyn i saken, som talat med New York Times. Källorna bekräftar även att Iphone 8 kommer att ha stöd för trådlös laddning samt att enheten är rustad med teknik för avancerad ansiktsidentifiering. En undersökning som genomfördes av Barclays tidigare i somras har visat att förhållandevis få konsumenter skulle vara beredda att betala 1 000 dollar för en telefon. Häromdagen offentliggjordes dock Samsungs Galaxy Note 8 med ett pris på 9 995 kronor, och vi lär därmed snart få se huruvida resultatet av den undersökningen stämmer. 

Källa