https://www.mobil.se/nyheter/jollas-f-rsta-50-000-lurar-sluts-lda
526007
Intervju med uppstickaren

Jollas första 50 000 lurar slutsålda

Intresset för den nya märket Jolla verkar stort. Alla enheter i den första produktionsomgången har nämligen sålt slut i en förbokningskampanj. Företaget planerar en andra produktionsomgång under hösten.

Det har gått tre månader sedan Jolla - den första telefonen som körs med det nya operativsystemet Sailfish OS - visades upp för första gången. I samband med lanseringen inleddes också en nätkampanj, där alla som var intresserade av det nya märket kunde förbeställa en Jolla-telefon.

I dag onsdag gick Jolla ut med att alla enheter i den första produktionsomgången har sålt slut via förbokningar. Beställningarna har kommit från totalt 136 olika länder världen över. Hur många beställningar som kom från Sverige vill Jolla inte avslöja.

Hur många telefoner är i produktion idag?

– Vi avslöjar inte det exakta antalet enheter i första kullen men man kan säga att storleken på en produktionsomgång för en tillverkare i vår storlek brukar uppgå till cirka 50 000 enheter, säger Kirsi Varkemaa, kommunikationsansvarig på Jolla, till mobil.se

Siffran innefattar beställningar via Jollas webbsida och via andra utvalda försäljningskanaler inklusive NDA, säger Kirsi Varkemaa.

Ny chans till förbeställning under hösten

"Det glädjer oss att se ett så stort intresse för Jolla över hela världen. När du ser någon som är iklädd en "I am the first one"-tshirt, då ser du en stolt, framtida ägare av en Jolla-telefon", säger Tomi Pienimäka, vd för Jolla, i ett pressmeddelande idag.

Jolla hoppas nu kunna erbjuda en andra produktionsomgång av Jolla-luren till förbeställning under hösten.

"Detta för att ge alla som missade första förbeställningen en ny chans", säger Tomi Pienimäka.

Släpp planerat till slutet av 2013

I juni blev det klart att finska operatören DNA blir först i världen att sälja den nya luren. De första Jollatelefonerna är planerade att skeppas i slutet av 2013.

Hur stor är chansen att även någon svensk operatör börjar sälja Jolla-telefonen?

– Det finns ingen information om detta just nu men förhandlingar pågår i olka länder, säger Kirsi Varkemaa till mobil.se.