Ny forskningsrapport:

”Ökad tumörrisk med mobiler och dect”

I en ny undersökning säger sig en forskargrupp ha hittat bevis för att användande av mobiler och trådlösa telefoner ger ökad risk för hjärntumörer.

Publicerad Uppdaterad

Undersökning som en forskarsgrupp vid Örebro Universitet nu presenterar är en uppföljning av WHO:s Interphone-studie vars resultat redovisades tidigare i år. Örebro-forskarna är kritiska mot Interphone-studien som man anser delvis undervärderar riskerna på grund av ett allt för snävt urval av deltagarna i undersökningen.

I den nya undersökningen har man tittat på den samlade effekten av mobilanvändade och användade av dect-telefoner. I gruppen med högsta totala antalet samtalstimmar under 10 års tid ser man en större riskökning.

- Risken blir drygt fördrubblat i den högsta gruppen, säger Lennart Hardell, överläkare vid Örebro Universitetssjukhus, till Mobil.se

 I Örebro-undersökningen har också använt annan indelning än Interphone när det gäller deltagarnas användande. Den mest exponerade gruppen består av personer som pratat i telefon under totalt mer än 2000 timmar, i Interphone-studien gick gränsen vid 1640 timmar.

Antalet timmar baseras i båda undersökningarna på deltagarnas egna uppgifter om sitt användande. Det är en metod som tidigare kritiserats för att ge opålitliga resultat, men Hardell menar att man inte kunnat se några tecken på att de som drabbats av tumörer varken skulle överskatta eller underskatta sitt eget telefonanvändande i efterhand.

Undersökningen publiceras i senaste numret av tidskriften International Journal of Epidemiology.