Bästa mobilerna billigare

Kartläggning: Köpa mobil begagnat

Det självklara svaret till den som vill köpa de dyraste mobilerna billigt är att köpa begagnat. Du får inte den allra senaste modellen, men du kan spara tusenlappar. Vi leder dig förbi fallgroparna.

Publicerad:

24 apr 2013 - 06:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 12:29

Checklista: Begnatköp

1. Om priset är för lågt

Det kan så klart vara en tjusning att göra ett riktigt klipp och hitta oväntat billiga telefoner när du ska handla begagnat, men sanningen är att ett orimligt lågt pris ofta signalerar just det, att det är orimligt. Om priset på telefonen är betydligt lägre än andra liknande så är alltså risken stor att det är något skumt, helt enkelt.

2. Kvitto

Ett kvitto är så klart ett sätt att se att telefonen inte är stulen. Se då till att det är exakt den modell du köper som även syns på kvittot och att kvittot är ett originalkvitto, alltså från den ursprungliga butiken där varan köpts ny.

3. Säker betalning

När det gäller köp av mobiltelefoner och surfplattor finns det flera betalningssätt som är säkrare än kontanter. Om du ska betala för ett distansköp kan du använda Tradera eller Blockets säkra betalsätt. Ska du träffa säljaren och inte vill ha med dig stora mängder kontanter kan bankernas app Swish vara ett alternativ där säljaren får direkt bekräftelse på att pengarna kommit fram till kontot, förutsatt då att ni båda är registrerade för tjänsten.

4. Säljarens identitet

Det första steget för att göra en säker affär är att veta vem det är man gör affärer med. För att veta det är det därför bra om både säljare och köpare kan legitimera sig för varandra. Det gör det enklare att lösa eventuella missförstånd och tvister i efterhand. Det kan förutom id-koll vara bra att ta säljarens adress och telefonnummer.

5. Telefonens identitet

Alla enheter med en plats för ett simkort, det kan alltså vara både surfplattor och telefoner, har ett unikt id-nummer som kallas för IMEI. Det står för International Mobile Equipment Identity och numret finns ofta under batteriet på din telefon samt ibland på etiketten på kartongen. Numret kan du även hitta i alla telefoner genom att trycka *#06# i telefonens knappsats. Det kan även gå att hitta i inställningarna för din surfplatta eftersom surfplattor ibland inte har knappsats på samma sätt.

Genom att ringa till Polisen på nummer 114 14 och ange IMEI-numret kan du få reda på om telefonen du vill köpa rapporterats som stulen. Det finns dock en risk att den som fått sin mobiltelefon stulen inte angivit IMEI-numret i polisanmälan så det går inte att vara helt säker.

6. Träffas och titta på telefonen

När man köper telefon eller för den delen andra lite dyrare varor vill man ju gärna se produkten innan man betalar. Har du möjlighet att träffa den som säljer och göra upp affären öga mot öga kan du ju själv se kvitto och id-handling innan du bestämmer dig. Handlar du över nätet får du lita på de alternativ och säkra betalningssätt som finns där. 

7. Prova telefonen

Förutom att titta så att telefonen överensstämmer med vad du och säljaren kommit överens om och att den inte är skadad så är det bra om du kan prova telefonen. Kan du göra det finns ju möjlighet att direkt upptäcka eventuella fel som inte framkommit.

8. Operatörslås

Om telefonen är köpt via en mobiloperatör och relativt ny finns det stor risk att den är låst till den operatören. Är den köpt hos Telia innebär det att du inte kan använda ditt simkort från Telenor, är den köpt hos Tre kan du inte använda ditt Comviq-kontantkort och så vidare. Ett enkelt sätt att prova är helt enkelt att sätta i ditt eget simkort och göra ett testsamtal.

Prisjämförelse: Så mycket kan du spara

(Klicka på bilden för att se den i full storlek)

.

.

 

.