Izettle med chipläsare

Kortbetalningar nu i Iphone

Möjligheten att ta emot kortbetalningar med hjälp av Iphone har blivit stort i USA och inatt kom fenomenet till Sverige. Appen du behöver är gratis.

Publicerad Uppdaterad

I USA har Square varit framgångsrika men där handlar det om att man drar magnetremsan på betalkortet för att registrera en betalning. Izettle använder istället en läsare med chipläsare, men det går även att registrera kortnumret manuellt genom att helt enkelt mata in kortnumret. Alla kan alltså ladda ner appen och ta betalt för Blocket-försäljningen, för att dela krognotan eller som företagare när man tar betalt för varor och tjänster. Utöver möjligheten att mata in uppgifterna manuellt kommer Izettle även att distribuera 2000 kortläsare gratis till de som använder appen.

Som säljare och användare av appen så registrerar du först ett konto och kan då direkt ta emot betalningar. När vi testat manuellt att mata in kortnummer så anger man först kortuppgifterna och beloppet. De uppgifterna kontrolleras då av Izettle och sedan får man fylla i personnummer på den som betalar. Sedan ska betalningen signeras genom att kortinnehavaren skriver sin namnteckning direkt på skärmen i Iphone och som sista steg kan man välja att skicka ett kvitto på transaktionen via e-post.

Utan kortläsare så finns det en beloppsgräns på max 500 kr per transaktion och dag. Har man däremot en kortläsare så gäller olika beloppsgränser för privatpersoner och för företag. För privatpersoner gäller då gränsen 15000 kr per köp och max 30 000 kr per dag. Anledningen till den högre gränsen med kortläsare är att säkerheten är högre eftersom kortet måste vara närvarande, så kallad card precense, berättar marknadschefen Johan Bendz för Mobil.

Riktar ni er främst till företag eller privatpersoner?

- Båda. För företagskunder finns ju en uppenbar nytta. Izettle blir ett komplement till befintliga kortterminaler, men även ett alternativ för verksamheter med oregelbunden omsättning eller begränsat antal transaktioner, säger han.

Izettle har ingen fast avgift, utan man betalar som säljare per genomförd transakiton. Avgiften är 2,75 procent av beloppet plus 1,50 kr per transaktion.

Johan Bendz berättar även att han ser flera trender som pekar mot ett genombrott även på privatsida.

- Vi ser lite av ett nytt beteende särskilt bland unga där man sällan har kontanter. Samtidigt blir det allt vanligare med bakluckeloppisar i Sverige och på Blocket finns det en stor grupp säljare som kan dra nytta av det här enkla sättet att ta betalt, säger han.

Som säljare loggar man sedan in på webbsidan för att ansluta ett bankkonto till tjänsten och få ut de pengar man fått i betalning. Kontonumret verifieras genom att du anger ditt bankononummer. Då gör Izettle två överföringar på ett fåtal öre och genom att ange hur många öre så bekräftar du att det verkligen är ditt konto.

Källa