Iphone 10 år

Krönika: Inför Iphonelanseringen ikväll

Dyr och nyskapande sägs det. Förväntningarna är höga inför Apples lansering av nya Iphonemodeller.

Publicerad Uppdaterad

De senaste ryktena inför lanseringen av nya Iphonemodeller ikväll sägs komma inifrån självaste Apple till skillnad från mycket annat som istället läcker från olika underleverantörer. Detaljer som man hittat i den slutgiltiga versionen av Ios 11 talar om Iphone 8, Iphone 8 Plus och så Iphone X som ska vara flaggskeppet som firar Apple Iphones tioårsjubileum, med oled-skärm som går nästan ända ut i kanterna, trådlös laddning samt så klart uppdaterad kamera, processor och så vidare. Vi har hört många rykten om ansiktsigenkänning i Iphone som kanske till och med ersätter fingeravtryckssensor som säker inloggning. Det är i så fall inte första gången som Apple rör om i mobilbranschen. Se bara vad som hände när bolaget introducerade fingeravtrycksläsaren på bred front eller tog bort hörlurskontakten. Andra tillverkare, om än inte alla, följer lätt efter. Ryktena talar vidare om en ny Apple Watch med egen 4G-uppkoppling, en utmaning för batteritiden men samtidigt något som öppnar möjligheter för klockan som då kan bli helt oberoende av telefonen och emr stå på egna ben.

Priset inte så extremt

Det har även talats en hel del om priset på den telefon som sägs bli jubileums-Iphone när nu Apples telefon fyller 10 år. Att prislappen stiger upp till 10 000 är dock en mindre milstolpe än man kan tro. Redan idag kan man påminna om att Iphone 7 Plus i sin billigaste utgåva med minsta lagringsutrymmet kostar 8800 kronor och ökar du kapaciteten blir priset därefter, uppåt 11 000 kronor. De många i Sverige som köper Iphone tillsammans med abonnemang hos sin operatör och binder upp sig betalar dock ofta över 15 000 kronor totalt. Det kan du enkelt se i det finstilta där operatörerna anger den totala kostnaden under hela bindningstiden. Man kan även påpeka att Apple bäddat för att säkra efterfrågan även med högre prislappar tack vare sin prenumerationstjänst Apple Upgrade Program (i till exempel USA och Storbritannien) där man som kund kan prenumerera och för en fast månadskostnad alltid få den senaste versionen av Iphone när den släpps. I praktiken en form av avbetalning där en bank går in som finansieringspartner.

Värd pengarna?

Det är ingen särskilt vågad gissning att påstå att Apples VD Tim Cook om ett par timmar kommer inleda sin presentation med att säga att han hoppar över genomgången av försäljning och framgångar för att istället fokusera på de många produktlanseringar som förväntas. 

Vad får man då för pengarna när man väljer en ny Iphone kan man fråga sig. Även om Apple inte ligger först när det gäller alla tekniska innovationer har de unika fördelar. Tittar vi på ryktena om oled-skärm ända ut i kanten, trådlös laddning samt nya säkerhetslösningar som ansiktsigenkänning och irisskanning så har vi sett det hos konkurrenterna en tid. Med sin storlek och välfyllda kassa kan de säkra komponenter enklare än andra. Under Steve Jobs ledning var Tim Cook den som skötte detta och köpte upp både gigantska lager och hela bolag för att säkra tillgången till sin egen produktion och effektivt blockera konkurrenterna från att göra detsamma.

Ett relaterat exempel på hur Apple tidigare kunnat utnyttja sin kassa och storlek fick vi för några år sedan i en rapport från Bloomberg. Istället för att som konkurrenterna använda frakt via båt spenderade Apple 50 miljoner dollar för att köpa all tillgängligt flygfrakt för att säkra att det årets Macbook nådde julklappsköparna i tid.   

Sin storlek och sina muskler har Apple även framgångsrikt använt när man introducerade Touch ID med fingeravtrycksläsare som fungerade betydligt bättre än vad vi då hade sett i någon annan telefon. Man gjorde det genom att helt enkelt köpa den bästa tekniken för fingeravtrycksläsare. Hur Apple lyckas dra nytta av sina styrkor denna gång får vi se om bara några timmar. Lanseringen börjar klockan 19.00 svensk tid.