Vassare prestanda

Kryptoluren Blackphone 2 släpps i september

Säkerhetsföretaget Silent Circle gör sig redo att släppa Blackphone 2, som krypterar både meddelanden och röstsamtal.

Publicerad Uppdaterad

Det nya telefonen - uppföljaren till förra årets Blackphone - kommer med 1080p-skärm på 5,5-tum, en åttakärnig systemprocessor på 1,7 GHz, 3 gigabyte i ram och 32 gigabyte i lagringsminne.

Utöver det har Blackphone 2  en 13-megapixelskamera, plats för micro SD-kort och en särskild snabbladdningsfunktion. Förutom vassare prestanda har Blackphone 2 också fått en uppdaterad design -  bakstycket i plast på den första telefonen har nu ersatts med glas.

Telefonen är ett samarbete mellan ovan nämnda Silent Circle och den spanska mobiltillverkaren Geeksphone. Det som gör Blackphone 2 unik är operativsystemet Privat OS, som är en specialanpassad version av Android.

I praktiken gör Privat OS det möjligt att bland annat kryptera både samtal och meddelanden med vpn-teknik från Silentcircle, allt för att ”värna om användarnas integritet”.

Blackphone 2 lanserades på mobilmässan MWC i Barcelona i februari. Från början var det sagt att telefonen skulle komma under sommaren, men släppet har alltså skjutits fram till i september. 

Under MWC gick man ut med att den nya telefonen skulle kosta motsvarande cirka 5 400 kronor, men i nuläget saknas prisinformation helt på Silent Circles hemsida, där man precis börjat ta in förbokningar av kommande Blackphone 2.

Förutom Blackphone 2 visade Silentcircle även upp en säker surfplatta i Barcelona, men den har ännu inte fått något släppdatum.

Källa