Nästa generation Snapdragon 8Nästa generation Snapdragon 8

Läcka avslöjar Snapdragon 8 Gen 3

En mängd tidig information har kommit ut om Qualcomms nästa generation av Snapdragon 8-kretsar.

Publicerad Uppdaterad

Det är läckaren Kuba Wojciechowski som släpper en rad detaljer om Qualcomms nästa generation av Snapdragon 8-kretsar som lär komma att heta Snapdragon 8 Gen 3 med beteckningen SM8650 men går under kodnamnen Lanai alternativt Pineapple.

Kretsen kommer att ha åtta kärnor enligt konfigurationen 2+3+2+1 men vad de olika kärnorna kommer att medföra rent konkret är däremot inte känt. Tidigare klassificerades kärnorna i Snapdragon 8 upp till och med ”gold cores”, men enligt den läckta informationen innehåller Gen 3 både en som kallas för ”gold+” och två stycken ”titanium”, men på vilka sätt de skiljer sig från tidigare ”gold” är inte klart. Kärnorna går dessutom under beteckningarna ”Hayes” och ”Hunter” vilket är helt nya och tidigare okända kärnor, vilket kan innebära att Qualcomm har valt att börja om från början när man designat processorn.

En annan detalj som kan tyda på att man har börjat från början är att Snapdragon 8 Gen 3 fullständigt saknar stöd för 32-bitarskod, och kommer därmed att enbart köra 64-bitarskod. Det är dock en större förändring på pappret, då nästan ingen programmering längre görs med 32-bitarskod.

Processorn kommer även att använda en GPU av typen Adreno 750.

Snapdragon 8 Gen 3 lär komma att presenteras under fjärde kvartalet 2023.

Källa