Washington Post avslöjar

Läckta dokument visar att Huawei gjort affärer i Nordkorea

Det är tidningen Washington Post som publicerar avslöjandet och för att styrka sina påståenden publicerar man även dokument där detaljer framgår.

Publicerad Uppdaterad

Huawei ska enligt uppgifterna, tillsammans med stadsägda bolaget Panda under minst åtta år i hemighet arbetat med att bygga och driva det nordkoreanska mobilnätet. 

Washington Post ska ha fått dokumenten, som är daterade 2008, av en föredetta Huawei-anställd som bett om att få vara anonym men tyckte informationen hade allmänintresse.

Tidigare utrett

Amerikanska handelsdepartementet har under flera år utrett om Huawei kan ha kopplingar till Nordkorea men inte publikt gått ut med några sådana aklagelser. Eftersom Huawei använder amerikanska komponenter så skulle dessa affärer kunna bryta mot amerikansk exportkontroll och internationella sanktioner mot Nordkorea.

Det USA däremot öppet anklagat Huawei för är finansiella brott och för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran, anklagelser som Huawei sagt är grundlösa.

Inget svar om detaljerna

I ett uttalande till Washington Post säger talespersonen Joe Kelly på Huawei att Huawei inte har några affärer i Nordkorea, men vill inte svara på om Huawei direkt eller indirekt via andra bolag tidigare gjort affärer i Nordkorea.

Huawei har varken bekräftat att dokumenten är autentiska eller hävdat motsatsen.

I uttalandet från Huawei sägs även att man följer lagar och regler i alla länder och regioner där man har verksamhet.

Avslöjandet om Huaweis kopplingar till Nordkorea, om uppgifterna stämmer, kan sätta käppar i hjulen för Huaweis återkomst till Android med nya telefonlanseringar. Framförallt kan det göra det svårare för Huawei att få en starkare position på nätsidan där frågetecken kring avlyssning och nationell säkerhet nu kan bli ännu fler.

Källa