Nattläge och snabbladdning ärvs från flaggskeppen

Lanserad: Huawei P40 Lite släpps i Sverige

Telefonen har varit känd sedan tidigare, men nu är det bestämt att den billigaste medlemmen i P40-familjen kommer till svenska butiker.

Publicerad Uppdaterad

Huawei P40 Lite skiljer sig en del från de övriga telefonerna i P40-serien vilket märks framförallt på prislappen och på det systemchipp som driver telefonen. När Huawei P40 Lite kommer ut i svenska butiker i slutet av april blir prislappen 3000 kronor. Telefonen drivs av systemchippet Kirin 810 och det handlar alltså om prestanda några steg under flaggskeppskategorin. Systemchippet samsas med 6 GB ram-minne och 128 gb internt lagringsutrymme.

Ingen appbutik från Google

Precis som med alla andra nya Huawei-telefoner saknas Googles appar och appbutiken Google Play. Istället får man Huaweis appbutik Huawei App Gallery och Huaweis egna appar för till exempel bildvisning, webbläsare, anteckningar och så vidare. Apputbudet i App Gallery är mycket begränsat, men under utveckling och en del av de appar man saknar kan man föra över från sin gamla Android-mobil med hjälp av Huaweis verktyg Phone Clone.

Kamerafokus 

Precis som i resten av P40-modellerna är fokuset tydligt även här på kamerorna. Det handlar här om en huvudkamera på 48 megapixel, en ultravidvinkel, en makrolins för de extrema närbilderna samt sist en djupsensor för bättre porträttbilder med skarpt motiv och snyggt oskarp bakgrund. Närgränsen på makrokameran är dock hela fyra centimeter, så det återstår att se hur extrema de närbilder vi kan ta blir. Här avstår alltså Huawei helt från den extrema zoom som de dyrare telefonerna i samma serie är utrustade med. 

Ett par egenskaper är dock inspirerade av de andra P40-modellerna. Här finns både nattläge för de bakre kamerorna som för selfies. Dessutom stödjer telefonen snabb laddning på 40 W och batteriet är på 4200 mAh.

Skärmen i P40 Lite är på 6,4 tum och med ett hål i övre vänstra hörnet för selfiekameran. Fingeravtryckssensorn är fysisk och sitter på sidan av telefonen, så den tar ingen plats här på framsidan.

Hur telefonen presterar i praktiken får vi utvärdera när vi kommer närmare säljstart som alltså är i slutet av april. Och priset är som sagt 3000 kr.