Apptips, köpråd och problemlösning

Läs svaren på alla frågor om Iphone och Ipad

I dagens chatt svarade Mobilredaktionen på dina frågor om Iphone, Ipad, apptips och annat relaterat till Ios. Här läser du alla frågor och svar i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Större skärm på Iphone
Tommyhansson: När kommer iPhone 6 hur stor skärm kommer den ha
Erik Mörner: Vi vet ju inte säkert, men de senaste ryktena talar om att lanseringen får fokus på träning, kanske med samtidig lansering av Apples Iwatch. När det gäller själva telefonen säger de senaste ryktena att Iphone 5c inte får någon uppföljare utan att Apple istället lanserar två prestigemodeller i där den ena har lite större skärm, eventuellt då med 6 tum medan den andra har 5-tumsskärm.

Bättre batteritid
Mattias:
Tror ni att det kommer finnas solceller i nästa iphone när den lanseras? Eller kommer den ha något annat som förlänger batteritiden?
Erik Mörner: Nej det tror jag inte. Det är ännu en teknik som är relativt oprövad och omogen i de här sammanhangen. Det som andra tillverkare än så länge koncentrerat sig på är att komma på olika typer av strömsparlägen, vilket även Apple gjort i och med M7-processorn i Iphone 5S. Den sköter ju rörelser, vilket gör att gps:en inte behöver jobba lika hårt vilket i sin tur sparar batteri. Fler sådana lösningar kan Apple kanske klura ut tills det är dags för en ny Iphone igen.

5S eller 5C
Jesper Broberg: Vilken är bäst utav iphone 5c Eller 5s
Erik Mörner: Det är utan tvekan Iphone 5S som är den mest avancerade. Priset för den är ju också lite högre och det finns inget som Iphone 5C kan som inte Iphone 5S klarar at göra lika bra eller bättre. I praktiken är Iphone 5C en Iphone 5 med ett färgglatt skal. 

Vad har hänt med Ipod?
Adrian: Kommer det komma en ny iPod touch senare i år?
Erik Mörner: Det är lite svårt att sia om. Tidigare har Apple haft ett speciellt lanseringsevent under hösten för att inför den viktiga julhandeln lansera nya musikspelare. Nu är det dock som du vet länge sedan de gjorde det. Den nuvarande Ipod Touch lanserades ju i samband med att Apple lanserade Iphone 5 hösten 2012. Det är möjligt att Apple lanserar dedikerade musikspelare även framöver, men anledningen till att de uteblivit den senaste tiden är ju så klart att allt fler har en smartphone och lyssnar på musik i den, vilket gör efterfrågan på separata musikspelare mycket mindre.

Byta betalningssätt
Kari: Hej! Hur gör man för att byta/ändra betalkort för betalning i Appstore?
Erik Mörner: I telefonen går du in i Appstore och bläddrar längst ner och klickar på ditt Apple-ID. Välj "Visa Apple-ID och logga in så kommer du sedan till inställningarna där du bland annat kan ändra din betalningsinformation.

Ios8 i Iphone 4
Henrik:
Kommer iphone 4s att få nån mer update av sitt system ? Isåfall vad kommer det att bli? ios8?
Erik Mörner: Apple var mer generösa än tidigare med bakåtkompatibiliteten för Ios 7, men det är svårt att säga hur de gör framöver. Iphone 4S är i alla fall på gränsen till att missa kommande uppgraderingar. Namnet på nästa Ios blir förmodligen Ios 8, ja.

Utvecklingen i framtiden
Marcus:
"En rätt så generell fråga om ni tror att det är nåt särskilt som kommer ändras på mobiler de närmaste åren annat än skärm och processor/ram? Tror ni att försäljning av smartphones kommer stanna av lite pga detta?"
Erik Mörner: Teknikutvecklingen de senaste åren har ju varit exceptionell så det känns naturligt att anta att revolutionerna nu koncentreras till olika tillbehör och sensorer med arband och klockor som främsta exempel.

Vänta på Iphone 6
Josef Gustafsson Landström:
Är det värt att vänta på iPhone 6? Jag har en iPhone 5 just nu. Så jag är inte i jättestort behov av att byta.
Erik Mörner: Det är ju svårt att säga när vi inte vet något säkert om den telefonen, men ryktena talar ju om större skärm och framförallt nya hälsofunktioner. Det återstår ju också att se hur mycket av dessa funktioner som kommer även äldre Iphones till del, men då begränsas det troligen till Iphone 5S som är utrustad med M7-processorn för just rörelser.

Saknar mellanslag
C.E. johansson: 
"jag har en ipad 2. När tangentbordet är i sifferläge, så finns inte mellanslag.  Finns denna funktion i nyare ipad-versioner?"
Erik Mörner: Tangentbordet ska ha med mjukvaran (alltså Ios) att göra och bör inte påverkas av enheten i sig. Vi har mellanslag även på siffertangentbordet här.

Hjälp med Bildströmmen
C.E.Johansson:
 "Om jag delar Bildström med någon:
1. Hur kan mottagaren spara den så den inte försvinner, om jag skulle ta bort den i min Ipad?
2 kan man skriva ut från alla skrivare som har e-printfunktion o samma wifinät som min Ipad?
3 finns det blixt i senare Ipadversioner efter ipad 2?"
Erik Mörner: 1. Vill man vara säker på att ha kvar bilder någon delat i en bildström bör man manuellt spara bilderna. Annars raderas bilderna när du rader dem på din Ipad. 2. Du ska kunna skriva ut på de skrivare som stödjer Airprint. 3. Nej, ingen Ipad har än så länge fotolampa/blixt.

Åsikt om Iphone
Rasmus:
Vad tycker ni om Iphone??
Erik Mörner: Jag tycker att den tappat litegrann i innovation senaste åren, men att den fortfarande är väldigt lätt att anävnda, att den fungerar väl. Apputbudet är ju väldigt bra och det är fortfarande så att när nya appar släpps verkar det vara framförallt till Ios som ny appar släpps till först. Med det sagt finns det fördelar med Android, Windows Phone och Sailfish för att nämna några som jag gärna skulle se spred sig.

7500 kr för en app
Zozk: Vad heter den dyraste appen i app store?
Erik Mörner: Det finns till exempel Barmax CA som är en hel utbildning i en app och Mobigage NDI som hanterar mätningar kopplat till metrologisk utrustning och de kostar 7499 kronor styck. Det är i alla fall de dyraste jag sett. Appstores dyraste appar riktar sig generellt till företag med hög betalningsvilja och inte till privatpersoner.

Uppdatering utan förlust
DBL: Jag har en äldre modell Ipad2 med en gammal Ios (4, tror jag) och har en hel del bilder sparade på den. Jag skulle vilja uppgradera den till den senaste möjliga uppgraderbara Ios, utan att riskera förkora bilderna. Jag har försökt flytta bilderna men har förstått att jag kan bar göra det via Icloud och Icloud cräver en senare Ios version. Vad kan jag göra. tack på förhand, Dan.
Elias Nordling: Om du har en dator kan du ju bara synka över bilderna till datorn med Itunes. Har du ingen dator kan du till exempel skaffa ett Dropbox-konto gratis och sedan ladda över bilderna dit. Detta för att vara på den absolut säkra sidan, jag tror inte att OS-uppgraderingen kommer att påverka dina sparade bilder.

Här är svaren
DBL:
Var hittar/ser jag svaret på fredag efter kl 14?
Erik Mörner: Det kan du alltid läsa på samma sida som där du skriver in din fråga. Det dokumentet uppdateras vartefter med svaren.

Problem med fingeravtrycken
Bettan: Har en iPhone 5 där jag inte får TouchID att fungera vid App-köp. Kan ni ge lite tips? Får dock TouchID att låsa upp med fingret utan kod. Har även aktiverat/markerat Använd för iTunes o AppStore.
Erik Mörner: Jag antar att du menar Iphone 5S, men har tyvärr inga bra tips på vad du ska göra. Så länge du följt instruktionerna om hur man aktiverar fingeravtryck för appköp borde det ju funka.

Instagram till Ipad
Daniel:
Hej! Varför finns inte Instagram som egen app till iPad mini?
Erik Mörner: Helt enkelt för att Instagram inte har skapat någon sådan app. Instagram har ingen app anpassad för Ipad. Däremot finns det tredjepartsappar som är anpassade för skrämstorleken i Ipad, till exempel Padgram.

Letar efter simkortet
Niklas Hallengren: Efter uppdatering till Ios 7.04 hittar telefonen inte SIM-kortet. Har gjort allting t ex fabriksåterställning, uttag av SIM-kort och testat att sätta i flygplansläge. VARFÖR?
Erik Mörner: Jag har haft samma problem i en Ipad Mini och då hjälpte det att nollställa nätverksinställningarna.

Synk och Imessage
Kjell Kristiansson: Min iPhone5 synkas mot mina kontakter i Exchange. Går det då att skicka meddelanden via iMessage eller blir det alltid via SMS? Att sätta numret som iPhone verkar inte fungera.
Erik Mörner: När du och mottagaren aktivierat Imessage ska det funka. Det är inte kopplat till hur du synkroniserar dina kontakter på något sätt. När det står ett mobilnummer i mottagar-rutan i sms-appen kollar Apple upp om det numret är kopplat till ett Apple ID/Imessage-konto och är det det så skickas meddelandet som Imessage.

Alternativ till Flash
Dennis: Flash/livestream fungerar inte i Ios och går väl att trixa fram i Android men kan man förvänta sig att alternativ kommer till båda plattformarna så att man ex kan livestreama sport och konserter utan problem?
Elias Nordling: Både Google och Apple förordar den standardbaserade lösningen HTML5 framför Flash för att strömma video till mobila enheter. Sedan är det upp till de som streamar vilken teknik de använder. SVT Play använder ju till exempel HTML5.

Nästa uppdatering
Victor:
När kommer nästa ios uppdatering till iPhone ? Och vilka är nyheter/förbättringar som gjorts ?
Erik Mörner: Det pratas om en del grafiska förändringar i gränssnittet och så ska ju specialläget för att koppla Iphone till bilens navigations- och underhållningssystem komma snart. Du kan läsa mer här. Betaversionerna som släppts tyder på att nya versionen kommer ut inom ett par veckor eller så. Du kan läsa mer om Ios 7.1 i artikeln om det på mobil.se.

Förändringar i iOS 7.1
Oromoyo:
Kommer släppet av ios 7.1 förbättra snabbheten så att man märker en förbättring i flytet och generella användningen???
Erik Mörner: Jag skulle inte anta att det blir någon jätteskillnad, men ett par buggar har Apple säkert hittat och fixat.

Önskelista till nästa Iphone
rune:
vad vill du se i nästa iphone och ipad?
Erik Mörner: Fick jag välja fritt skulle jag nog prioritera bättre batteritid och vassare kamera.

Hej då går inte
Niklas Åberg:
Min och även min frus nya 5S har problem med att när vi har pratat och ska lägga på så vill den inte avsluta samtalet. Hur man än gör så funkar inte det. Vi har olika datorer och har gjort alla uppdateringar samt docka telefonen i snitt varannan vecka. Är det ett mjukvaruproblem eller hårdvara. Hade senaste programmet för Iphone på min förra 5:a och då uppstod aldrig detta fel. Har hört av flera att detta är ett problem.
Erik Mörner: Jag har aldrig upplevt det här problemet själv men det låter ju som någon typ av mjukvarubugg. Kanske kan en återställning av mjukvaran hjälpa till, men det undviker man ju helst. Om inte det hjälper får du väl kontakta Apples support och se om de har något annat tips.

Krasch i Safari
Erik:
Safari stänger rätt ofta ner på komplexa sudor typ Aftonbladet. Tips för att slippa det?
Erik Mörner: Nja det finns nog inte så mycket man kan göra annat än att hoppas på att Aftonbladet och Apple båda två jobbar på att förbättra sina produkter. Under tiden kan du ju testa en annan webbläsare, tex Chrome och se om det förändrar något.

Bäst för Ipad
Chell: Vilka är det absolut bästa iPad-tillbehöret?
Erik Mörner: Tråkigt svar kanske, men Apples egna smart covers är ju... smarta.

Därmed tackar vi för alla frågor idag och önskar alla en riktigt trevlig helg.