https://www.mobil.se/nyheter/lenovo-planerar-l-gga-bud-p-blackberry
527497
Nyheter
Enligt källor

"Lenovo planerar lägga bud på Blackberry"

Enligt nya uppgifter vill kinesiska tillverkaren Lenovo lägga ett bud på krisdrabbade tillverkaren Blackberry.

Lenovo är en av världens största pc-tillverkare efter att man för ett antal år sedan köpte IBM:s PC-tillverkning. Under det senaste året har Lenovo storsatsat på surfplatte-segmentet, och så sent som i går torsdag lanserades en ny platta med Windows 8.1 som operativsystem. Lenovo har också släppt en mängd smarta mobiltelefoner, men närvaron på den svenska marknaden i det segmentet har varit mer eller mindre obefintligt.

Sekretessavtal

Nu skiver Wall Street Journal att Lenovo för samtal med Blackberry, och att pc-tillverkaren planerar att lägga ett bud på det krisdrabbade företaget. 

Lenovo uppges ha skrivit på ett sekretessavtal som ska göra det möjligt för företaget att ta del av Blackberrys finansiella uppgifter, hävdar källor med insyn i frågan till Wall Street Journal. 

Det är inte första gången det dyker upp uppgifter om att Lenovo ska vara intresserade av köpa upp Blackberry: I början av året rapporterade affärstidnigen Bloomberg att pc-tillverkaren övervägde att lägga ett bud på Reasearch In Motion (RIM), som företaget bakom Blackberry hette tidigare.

Blackberry - som tidigare har varit en av världens ledande tillverkare av smarta mobiltelefoner - har haft det minst sagt svårt under den sista tiden. För en tid sedan gick företaget ut med att man räknar med att göra en förlust på nästan en miljard dollar under årets andra kvartal. 

Blackberry: Vi är här för att stanna

I slutet av september kom nyheten om att Blackberrys huvudägare Fairfax Financial Holding har erbjudit sig att löpa ut företaget från börsen för 4,7 miljarder dollar, vilket är motsvarande drygt 30,4 miljarder svenska kronor. Ett bud man dock inte har finansierat än.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade förra veckan att Blackberry hade inlett samtal med Google, Cisco och SAP. Även Intel, LG Electronics och Samsung uppges vara intresserade av det krisande bolaget. En kort tid senare gick Blackberrys medgrundare Mike Lazaridis och Douglas Fregin ut med att de överväger att lägga ett bud på företaget. Nu kan man alltså lägga till Lenovo på listan över företag som säljs vilja ta över tillverkaren.

Enligt Blackberry själva finns det ingen anledning att räkna ut företaget än. Tidigare i veckan publicerade man ett öppet brev till kunder och partners där man bland annat skriver att företaget "är här för att stanna".