https://www.mobil.se/nyheter/lg-lanserar-myggavvisande-telefon-i-indien
564071
Nyheter
Ifrågasatt koncept nu även i mobilen

LG lanserar myggavvisande telefon i Indien

Smartphones kommer med mängder av olika funktioner i dag, men frågan är om någon tidigare lanserat någonting så udda som LG:s K7i, en telefon med myggrepellerande bakstycke.

K7i är egentligen bara en variant på LG:s vanliga K7, det vill säga en rätt ordinär telefon i mellansegmentet. Vi snackar 5-tumsdisplay, 2 GB arbetsminne, 16 GB lagring, fyrkärnig processor och Android Marshmallow. Inget att skryta med, tänker du nu. Men håll den tanken till dess att du sitter där på torpet i Dalarna nästa sommar och svär över mygginvasionen. Med en K7i hade du nämligen befunnit dig i en fredad zon, medan dina Iphone- och Galaxy Note-vänner fått fäkta för sina liv. Ja, åtminstone om man får tro LG. K7i har nämligen något som ingen annan smartphone har: Ett bakstycke med en modul som man påstår är myggrepellerande.  

Ultraljud

Telefonen är primärt inriktad på den indiska marknaden. Men sannolikt skulle den kunna ha potential att sälja bra överallt där mygg är ett större problem än ett gäng kliande bulor på armen under industrisemestern. I många delar av världen är ju mygg som bekant förenat med risk för svåra sjukdomar. Och LG har faktiskt tillverkat mängder av konsumentelektronik med just myggavvisande teknologi tidigare, bland annat hushålls- och tv-apparater. Det här är helt enkelt det första steget in på mobilsidan med  teknologin, som bygger på att modulen avger ett ultraljudspip som det mänskliga örat inte uppfattar, men som ger mygg samma tillfredställelse som du sannolikt får av en ny Sean Banan-single.

Inga bevis

Det finns dock inga vetenskapliga rön som visar att teknologin verkligen fungerar. BBC har kallat det hela för en bluff och enligt den nederländska malariastiftelsen finns inga som helst bevis på att man kan stoppa myggor med ultraljud. Den som inte betvivlar att det går i alla fall och är bosatt i Indien kan med fördel lägga motsvarande 950 kronor på en K7i och hoppas. Om inte annat kan man ju kanske slå ihjäl myggen med telefonen. 

Relaterade artiklar

Ämnen