Ett säkrare internet

Meta fortsätter sitt arbete med att skydda ungdomar

Nya funktioner och begränsningar ska göra ett säkrare för ungdomar att använda Instagram och Messenger.

Meta meddelar att man lanserar nya funktioner för att minderåriga användare ska bli säkrare på tjänsterna Instagram och Messenger. Bland annat förändras en begränsning så att användare som är under 16 år eller 18 år beroende på land, inte längre kommer att kunna ta emot meddelanden eller läggas till i gruppchattar av personer som de inte följer eller är kopplade till. Skillnaden består i att den här regeln nu kommer att omfatta alla användare oavsett ålder, från att tidigare enbart ha omfattat användare som varit 18 år eller äldre. Den här inställningen kommer dessutom att vara aktiverad som standard. 

Man lägger även till fler verktyg för föräldrar på Instagram, bland annat att föräldrar uppmanas att godkänna eller neka sina barns förfrågningar om ändringar i säkerhets- och sekretessinställningar. Detta för att exempelvis förhindra att barnen på egen hand ändrar sin profil från privat till offentlig. 

Senare i år planerar man även att lansera en ny funktion som ska skydda tonåringar från att se oönskade och potentiellt olämpliga bilder i sina meddelanden, även från personer som de redan är anslutna till. Funktionen omfattar även att försöka avskräcka ungdomar från att själva skicka den här typen av bilder.