https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-flashar-android-till-windows-10-i-kina
558798
Nyheter
Xiaomi i fronten

Microsoft flashar Android till Windows 10 i Kina

Microsoft hjälper kinesiska Xiaomi med en Windows 10-rom som ersätter Android. Samtidigt får alla Windowsanvändare i Kina företagets nästa operativsystem utan extra kostnad.

Microsoft och Xiaomi, den största försäljaren av smarta telefoner i Kina och tredje största tillverkare i världen, kommer att släppa en Windows 10-ROM till flaggskeppet Xi 4 med Android, det och mer tillkännagavs under Winhec Technology Conference i Shenzhen, Kina. Xiaomi påpekade att det inte rör sig om ett partnerskap utan att Microsoft hjälper till med ett experiment.

En utvald skara användare av smarta telefoner från Xiaomi kommer att få medverka i experimentet. ROM:en skriver över Android och ersätter det med vad som beskrivs vara ett i princip fullfjädrat Windows 10. Byte mellan operativsystemen genom dual boot kommer inte att vara möjligt för de medverkande. 

Tillkännagivandet kommer samtidigt som Microsoft sagt att alla med Windows i Kina kommer att kunna få Windows 10 kostnadsfritt. Exakt vilka versioner som får uppgraderingen sades inte men enligt uttalandet gäller detta även de som har en piratkopierad version. Tidigare undersökningar har visat att tre fjärdedelar av alla datorer med Windows inte har en äkta licens och företaget säger att det vill ”återuppta” relationen med de flera hundra miljoner Windowsanvändare som finns i Kina. Medverkande kommer att ge kommentarer om sina upplevelser till både Microsoft och Xiaomi. 

Microsoft ser ut att sikta in sig på kina för att återta en stor del av sin användarbas, Kinas regering förbjöd i maj förra året att ha Windows 8 på regeringens datorer, med grund i vad man sade var säkerhetsrisker. 

2014 rapporterade Statista att marknadsandelarna för Windows i Kina var 1,9 procent, Android hade 76,5 procent. Vill Microsoft ta de marknadsandelarna skulle möjligheten att enkelt byta från Android till Windows 10, kopplat med gratis uppdatering till samma operativsystem för datorer, kunna få användare att byta till Microsofts operativsystem.

Värt att ha i åtanke är att Microsoft har lagt stort fokus på konceptet Unified Apps. Windows 10 ska göra att appar ser bra ut oavsett skärmstorlek och att man ska kunna gå från sin dator till mobiltelefon sömlöst. Microsoft menar att man ska kunna börja skriva ett dokument på datorn och återuppta sitt arbete från samma bokstav på mobilen. Om användare då enkelt skulle kunna byta till Windows 10 på smarta telefoner kan Microsoft få betydligt fler användare, särskilt om det inte krävs att de köper en ny telefon. Företaget skulle kunna leda köpare till ett köp av en Windows 10 mobil när det blivit dags att uppgradera till en ny smart telefon.