Annons

Surface Phone

Microsoft gör nytt skal till mobiler

Microsoft sägs arbeta med ett nytt så kallat shell till Windows som ska kunna anpassa sig till olika format.

Publicerad Uppdaterad

Det är Zac Bowden på Windows Central, med goda kontaktytor mot Microsoft, som rapporterar att Microsoft arbetar med ett nytt universellt skal, "shell", till Windows. Skalet kan sägas vara det grafiska användargränssnittet i Windows. Även om Windows 10 har samma kärna på mobilen, datorn och Xbox är det olika skal, vilket bland annat är ett hinder för att program ska fungera på alla tre. Det ska det bli ändring på.

Det som gör det hela intressant är att det nya skalet ska anpassa sig dynamiskt efter till exempel skärmstorlek. En mobil ska alltså kunna växla till datorläge om den får tillgång till stor skärm, men också vice versa. Det ryktas ju att Surface Phone kan bli en enhet med vikbar skärm, och i så fall skulle det kunna vara en liten dator som man viker ihop till telefonläge.

Continuum i Windows 10 Mobile kan sägas vara ett första steg mot det, men det är fortfarande ett rätt begränsat Windowsläge du växlar till när telefonen pluggas in i en skärm. Ett bättre exempel är Windows surfplatteläge, som innehåller full funktionalitet men anpassat gränssnitt till att du saknar tangentbord och mus.

Composable Shell, som det hela heter, ska enligt Windows Central introduceras successivt över de närmaste större Windowsuppdateringarna, så räkna inte med att det ska generera fullt Windows 10 i mobilen förrän tidigast nästa år.

Källa