Analytiker om nedskärningsbeskedet

"Microsoft har inte tänkt igenom köpet av Nokia"

Microsoft minskar personalstyrkan med 18 000 personer. En stor del av nedskärningarna drabbar mobilavdelningen.

Publicerad Uppdaterad

Igår kom beskedet att Microsoft skär ner på personalen och varslar 18 000 anställda om uppsägning. Nedskärningarna berör främst Microsofts mobilavdelning (tidigare Nokia), där 12 500 personer kommer bli av med jobben. 

– Det är beklämmande och det visar att Microsoft inte har tänkt igenom förvärvet av Nokia Devices and Services om man sparkar hälften av personalen, säger Per Lindberg, telekomanalytiker på ABG Sundal Collier, till Mobil.se.

En hel del av de jobb som nu kommer försvinna inom Microsoft i det som tidigare var Nokias mobilavdelning är jobb som har med tillverkning att göra, tror Per Lindberg.

– Jag skulle tro att i den Nokia-relaterade nedskärningen är 8 000-10 000 tillverkande personal.

Han är samtidigt tveksam till om nedskärningarna är strategiskt riktiga.

– De har inte gjort ett förvärv som de har dimensionerat rätt om de sparkar hälften av personalen som de tar över. Mycket av den personalen är ju tillverkande personal och Microsoft tillverkar nästan inget själva annars.

Hur tror du framtiden för Microsoft ser ut på den mobila fronten?

– Jag tror inte de kommer uppfylla sina mål med femton procent marknadsandel och så vidare. Det kommer bli besvärligt och de kommer allt mer att koncentrera sig på tjänster och applikationer. Det är en förändring som Sataya Nadella [Microsofts vd, reds. anm] har gjort och som jag tror är klok, att man lämnar mycket av OS-tänkandet till förmån för tjänster och applikationer.

Köpet ingen bra affär

I samband med beskedet om nedskärningarna igår skrev Stephen Elop, mobilchef på Microsoft och tidigare vd för Nokia, ett öppet brev till de anställda. I brevet beskriver han besluten om nedskärningar som svåra och lovar att de som blir uppsagda kommer att få stöd från företaget. Elop har varit en av de drivande för Microsoft-köpet av Nokia och plockade ut en personlig bonus på motsvarande cirka 175 miljoner kronor för affären.

– Microsoft kommer bittert ångra att man bröt samarbetet med Nokia som man gjorde. Utan dem kommer det bli mycket svårare att få fart på devices, säger Per Lindberg.

Microsofts köp av Nokia Devices har inte varit någon bra affär vare sig för Nokia eller Microsoft, menar Bengt Nordström, analytiker på Northstream.

– Fram till den här punkten så har ju faktiskt det mesta gått fel, man kan inte säga något annat. För mig är det bara ett stort frågetecken. Jag ser inga tecken idag som tyder på att man är på väg att komma ikapp och bygga det här tredje ekosystemet som många vill ha.

Ett problem för Microsoft är att man inte har någon stark mobil kompetens, menar han.

– Syftet med förvärvet var att få det, men det verkar som man centraliserar besluten till Redmond nu och drar inte nytta av den kompetens man förvärvar från Nokia. Jag tycker det är väldigt svårt att se hur och när man ska få till en produktportfölj som är konkurrenskraftig på marknaden, för dit har man inte nått. Lumia-telefonerna har ju ingen viktig position på marknaden idag. De har inte varit i närheten av en konkurrent till Samsung och Apple.