1
1
https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-surface-september-2021
570946
Nyheter
falskt
Telefon och flera 2-i-1

Lanserad: Microsoft Surface Duo 2 och flera nya Surface 2-i-1

● BILDSPEL
Microsofts lanseringsevent handlade framförallt om telefonen Surface Duo 2 och om flera kombinerade surfplattor och laptops i Surface-serien.

Det är nu ungefär ett år sedan som Microsoft släppte sin Android-baserade, vikbara telefon Surface Duo med två skärmar och ett gångjärn emellan de två. Den visades dock upp redan i oktober 2019 men telefonen har fortfarande inte fått bred officiell distribution i Sverige. Nu har vi fått se uppföljaren.

Microsoft är kanske framförallt ett mjukvaruföretag men med deras serie av Surface-enheter kombinerar de sin kunskap inom mjukvara med hårdvaran. Det handlar om surfplattorna i Surface-serien, ofta med tillhörande tangentbord och penna samt om Android-baserade Surface Duo-telefonen.

8 nya Surface-enheter och tillbehör

Nio år efter den första Surface-datorn såg dagens ljus uppdaterar nu Microsoft produktserien med en rad nya enheter. Vi koncentrerar oss dock på de mobila enheterna och lämnar laptops och till exempel möss åt sidan.  Microsoft lanserade alltså utöver det vi skriver om här även Surface Laptop Studio och en mus.

Surface Duo 2

En revolutionerande gångjärnsmekanism, ny trippelkamera på baksidan, 8,3 tums skärm. Ja så beskriver Microsoft själva kort sin Android-baserade telefon Surface Duo 2 och när de säger 8,3 tum så handlar det om de båda skärmarnas totala skärmyta. Konceptet känner vi till, en telefon med två skärmar och ett gångjärn i mitten, den här gången med mindre mellanrum emellan. Mycket av det som var brister i den förra telefonen har nu åtgärdats. Gångjärnet gör alltså att du kan snurra runt skärmen 360 grader och antingen använda enheten med en av skärmarna eller vika upp och använda båda, sida vid sida.

När telefonen är ihopvikt med båda skärmarna skyddade så kan du fortfarande se information om till exempel notiser, batterinivå och liknande i gångjärnets glipa.

Båda skärmarna har 90 hertz uppdateringsfrekvens och Microsoft har arbetat med flera spelutvecklare för att göra spel som utnyttjar formfaktorn hos Surface Duo 2 med spelvyn på ena skärmen och touchkontroller på den andra. Fingeravtryckssensor sitter i knappen på sidan av telefonen och med hjälp av ett särskilt skal till telefonen kan du fästa pennan med magnet mot skalet.

Prestandamässigt så drivs enheten av Snapdragon 888 och därmed finns även stöd för 5G, vilket saknades i föregångaren.  

Kamerorna i Surface Duo två har fått en ordentlig uppgradering och är nu i nivå av vad man förväntar sig av en modern telefon.

Det är tre kameror, huvudkamera, vidvinkel och tele där de två senare har optisk bildstabilisering. När du tar en bild så kan du använda båda skärmarna och därmed på den ena skärmen se din senaste bild du tog och på den andra se vad sökaren ser i realtid, för att ta en ännu bättre bild än den förra du tog. Överlag har Microsoft arbetat för att fler appar så väl som spel ska anpassas och utnyttja den unika formfaktorn.

Microsoft i Sverige meddelar till Mobil att Surface Duo 2 kommer att få begränsad distribution i Sverige och bli tillägnglig enbart för företagskunder och det senare i år. Man nämner inget pris.

Surface Pro 8 – största uppdateringen på länge

En tablet samtidigt som den är en laptop. Skärmen är på 13 tum med tunna kanter runt och precis som ryktet sagt har skärmen 120 hertz uppdateringsfrekvens. Skärmen har högre upplösning och färgåtergivning som anpassar sig till omgivningens ljus för att ge bästa färgtemperatur.

Dessutom har så klart Surface Pro 8 vässad prestanda med Intels 11:e generation. Enheten är nu även utrustad med två usb-c portar och Thunderbolt 4. 

Pennan Surface Slim Pen 2 passar i tangentbordsfodralet i ett eget litet fack under skärmen och har dessutom vibrationsfeedback som ska simulera känslan av en riktig penna. En uppdatering även där alltså. 

I Sverige släpps wifi-versionen av Surface Pro 8 och det under början av nästa år för 12 590 kronor.

Billigare Surface Go 3

Surface Go 3 släpptes med uppdaterad Intel-processor från 10:de generationen. Surface Go är Microsofts budgetalternativ för den som söker en 2-i-1 med Windows 11. Den fick alltså bättre prestanda men behåller i huvudsak utformningen vi känner igen från föregångaren. Wifi-modellen kostar här 4790 kronor och släpps den 5 oktober. LTE-modellen som är dyrare kommer finnas för privatpersoner och företagskunder under början av nästa år.