Mobilen som bara kostar 246 kr

Ingen musikspelare, ingen kamera, ingen färgskärm, ja knappt ens någon skärm alls. Så kan man snabbt sammanfatta Motorola Motofone F3. Med sitt pris på 246 kronor tycks den ändå vara ohyggligt prisvärd.

Publicerad Uppdaterad

Att vi när vi köpte telefonen samtidigt fick erbjudande om att teckna en försäkring för 500 kronor säger ju en hel del om att Motofone F3 inte håller samma prisnivå som någon annan mobiltelefon. Just att teckna en försäkring som kostar dubbelt så mycket som själva telefonen verkar ju inte en alltför bra affär.

Det tycks däremot F3 vara även om den kanske har en speciell målgrupp och inte riktar sig främst till den svenska marknaden. När man packar upp telefonen märker man direkt att skärmen av en mycket speciell typ. Det som man först tror är skriven text på den skyddande plasten är helt enkelt text som syns på skärmen. Det är möjligt genom att telefonen är utrustad med så kallad EPD-display, en sorts e-papper. I praktiken ser det ut som i en gammaldags miniräknare.

Menyn är uppbyggd av fasta ikoner i nederkant samtidigt som man bläddrar mellan dessa ikoner får man alternativen upplästa för sig. Det här är säkert en anpassning för marknader där analfabetism är mer utbrett än i Sverige. Att telefonen har inbyggda röstinstruktioner på svenska är riktigt imponerande på en telefon i den här smått otroliga prisklassen.

Trots sitt enkla upplägg är faktiskt menyn i kombination med röstinstruktionerna förvånansvärt självinstruerande. Text är visserligen lite svårläst eftersom det bara syns ett ord i taget när man till exempel ska läsa ett inkommet sms, men det fungerar ändå rätt bra.

Bara prislappen på Motofone F3 gör att den öppnar dörren för många användare som annars kanske inte skulle tänka sig en mobil och utan tvekan är den otroligt prisvärd.

Typ: Dualband gsm

Mått: 114 x 47 x 9 mm

Vikt: 80 gram

Skärm: EPD-skärm med två gånger sex tecken

Övrigt: Högtalartelefon, röstinstruktioner

Standbytid: 300 timmar

Taltid: 8 tim 20 min

Pris: ca 300 kr