https://www.mobil.se/nyheter/mobiler-orsakar-synfel-hos-unga
561522
Nyheter
Ögonproblem

Mobiler orsakar synfel hos unga

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/O%CC%88ga.jpg?itok=5SqaifJQ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/O%CC%88ga.jpg?itok=by5JEinN', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/O%CC%88ga.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
Optiker och läkarerapporterar en stor ökning unga som söker hjälp för synfel, mobilen pekas ut som boven i dramat.

Det är SVT som rapporterar en stor ökning av ungdomar som söker hjälp hos optiker och ögonläkare efter att ha börjat se suddigt. Problemen uppstår efter en längre tids användande av mobiler eller surfplattor, där användaren sitter för nära skärmen och således fokuserar ögat på ett avstånd under för lång tid.

– Den största orsaken idag är mobiltelefonerna. De håller man väldigt nära i förhållande till tryckt text. Man tittar länge på dessa och när man sedan tittar upp blir det suddigt en stund, säger optikern Per-Åke östman till SVT.

Problemen ska vara av samma karaktär som vanlig närsynthet. Däremot ska det inte röra sig om “äkta” närsynthet, utan i de flesta fall en temporär sådan. Problemen kvarstår under olika lång tid beroende på hur länge personen stirrat på en skärm.

– När personen sedan går och tittar upp synen konstaterar vi att personen är närsynt, men den närsyntheten är inte äkta. Om personen skulle låta bli mobilen ett tag så skulle det gå tillbaka, säger Östman.

I värsta fall leder användandet till kramper, som vanligen avhjälps med muskelavslappnande medel. För att undvika det och den falska närsyntheten kan en metod som går under namnet Flipper avhjälpa problemet, menar Östman.

– En träningsmetod vi använder kallar vi för flipper. Man anstränger ögat och tittar omväxlande på nära håll och omväxlande på långt håll, då släpper så småningom den här krampen.  En sådan träningshjälp kan man få låna hem.

Så på samma sätt som att du inte ska sitta still vid datorn för länge, utan ta pauser för att gå upp och gå en stund, kan du nog lägga till lite fokuseringsträning för ögat medan du ändå är uppe och går för att skona din syn.

Ämnen