https://www.mobil.se/nyheter/mobilrelaterade-huvudskador-har-okat-drastiskt-sedan-2007
567963
Nyheter
Smartphonerevolutionens baksida

Mobilrelaterade huvudskador har ökat drastiskt sedan 2007

En färsk rapport från USA visar att vårt smartphone-användande har lett till en rejäl ökning av huvud- och nackskador.

Nackdelen (pun intended) med smartphones är att man tämligen lätt låter sig uppslukas av dem. Du har hört tjatet om det där otaliga gånger förr. ”Alla bara stirrar ned i sina telefoner överallt”. Jo, så är det ju. Och det är nog bara att tugga i sig. Förmodligen finns det någonting roligare att titta på i den där displayen än vad verkligheten kan erbjuda, så det är inte så vansinnigt konstigt ändå. Med det inte sagt att situationen är oproblematisk, inte minst ur ett mentalt perspektiv. Men även ur ett mer konkret fysiskt sådant. En färsk rapport som The Journal of the American Medical Association nu har presenterat visar att antalet nack- och huvudskador till följd av mobilanvändande har ökat lavinartat sedan 2007. Den smartphonefrälste vet mycket väl vad som hände just 2007, nämligen att Apple släppte sin första Iphone. Fram till dess hade en smartphone inte varit riktigt samma sak, och nu följde en helt ny era av uppslukande mobilupplevelser som det visat sig vara oerhört svårt att slita sig ifrån. 

Slagit sig och gått in i föremål

Det är en salig blandning skador som finns representerad i statistiken. Många av dem handlar om att användarna ramlat och slagit sig eller gått in i föremål, som en direkt följd av att de fokuserat på sina skärmar istället för på omgivningen. Det förekommer även skador som har en direkt mekanisk koppling till själva mobilanvändandet snarare än följder av det, och där noterar man intressant nog att personer under 13 års ålder är överrepresenterade. Forskarna bakom rapporten drar slutsatsen att det krävs pedagogiska insatser för att tydliggöra riskerna med intensivt mobilanvändande. Många av olyckorna är till exempel resultatet av att personen i fråga skickat textmeddelanden samtidigt som vederbörande promenerat längs med gatan. 
– Jag tror inte vi är medvetna om hur bräckliga vi är som människor. Vi har motståndskraft, men är också sköra. Ramlar man kan man få en rätt rejäl skada. Man går omkring i stan och ser att alla tittar på sina telefoner. Men var medveten om att du kan skada dig, säger kirurgen Boris Paskhover i en kommentar till rapporten.