Vikbar ville inte vikas

Motorola Razr gick sönder i ett viktest

När techskribenterna på Cnet fick tag i en Motorola Razr satte de den i en robot som skulle testa vikmekanismen upp till 100 000 vikningar, men så långt kom de aldrig.

Publicerad Uppdaterad

Cnets plan var att sätta Razr i en så kallade FoldBot, en robot som skapats av företaget SquareTrade som erbjuder försäkringar för konsumentelektronik. När de satt telefonen i roboten och vikningarna började hann de komma ungefär fyra timmar in i sitt test innan de upptäckte att gångjärnet var ganska stelt och inte rörde sig som det borde. De beskriver det som om något lossnat inuti och låg ivägen för rörelsen, efter att ha flexat den några gånger manuellt upplevde de att gångjärnet blev lite lättare att vika, men när de satte tillbaka telefonen i maskinen vägrade den fortfarande att vika telefonen då friktionen i gångjärnet var för stor. Då hade den vikts ungefär 27 000 gånger. 

Cnet noterar att när de testat Samsung Galaxy Fold så klarade den upp till 120 000 vikningar. Huruvida ett sådant test är relevant för praktisk användning är kanske svårt att uttala sig om. Men det ger ändå en hint om konstruktionens tålighet. 

Motorola har reagerat på testet och anser att maskinen som används för att testa Razr inte gör det korrekt. De menar i ett uttalande att maskinen orsakar onödig belastning på gånggärnet och därför ger en felaktig bild av hållbarheten. Som en del i sitt svar har de publicerat ett eget test av just hållbarheten där telefonen presterar bättre och de uppger efter omfattande interna tester att de känner sig säkra på Razr ska hålla för riktiga användare i den verkliga världen. 

Källa