Båda får rejäla batterier

MWC: Här är Samsungs Galaxy A50 och A30

Galaxy S10 och Galaxy Fold står förstås fortfarande i rampljuset när det handlar om Samsung. I skuggan av dem har man dock presenterat ett par nya telefoner i mellansegmentet, Galaxy A50 och A30.

Publicerad Uppdaterad

Båda telefonerna finns på plats på mässan och vi har passat på att titta närmare på de här två enheterna med droppformad sensorpanel i toppen, istället för de kamerahål i skärmen som S10-familjen har. 

6,4 tum stor skärm i båda två

Precis som namnet antyder så är det Galaxy A50 som är den mer kraftfulla av de två nya Galaxy A-telefonerna. Båda har 6,4-tumsskärmar av Super AMOLED-typ med en upplösning på 1 080 x 2 340 pixlar och båda har en mycket liten droppformad sensorpanel i överdelen av skärmen.

Dessutom får båda telefonerna riktigt imponerande batterier med en kapacitet på hela 4 000 mAh, något som med tanke på specifikationerna i övrigt lär räcka en bra bit. A50 får ett Exynos 9610-chipp, 4 eller 6 GB arbetsminne samt lagring på antingen 64 eller 128 GB. Det går att komplettera med minneskort på upp till 512 GB. På bakstycket hittar man dessutom en trippelkamera med en huvudsensor på 25 megapixlar, en ultravidvinkellins på 8 megapixlar och en djupmätningssensor på 5 megapixlar. Under skärmglaset sitter en optisk fingeravtrycksläsare. 

Testar telefonerna på plats i Barcelona

I Samsungs monter finns båda telefonerna på plats och vi har snabbt testat att registrera fingeravtryck för att låsa upp. Till skillnad från S10 så har alltså Galaxy A50 en fingeravtryckssensor som mäter optiskt istället för med hjälp av ultraljud.

När jag jämför med S10 tycker jag framförallt att fingeravtrycksläsaren i A50 har svårare att lära sig fingrets avtryck när man gör inställningarna. När det väl är gjort fungerar den snabbt när man ska låsa upp telefonen.

Bandad prestanda och färre kameror i A30

När det gäller A 30 får man nöja sig med det lite mindre kraftfulla Exynos 7904-chippet, 3 eller 4 GB arbetsminne och 32 eller 64 GB intern lagring.

På baksidan sitter en huvudkamera på 16 megapixlar tillsammans med en djupmätande sensor på 5 megapixlar. Man får inte heller någon skärmbaserad fingeravtryckssensor, utan får nöja sig med en klassisk bakmonterad fingeravtrycksläsare. Priser och tillgänglighet har man inte avslöjat något om ännu, men Samsung håller ett event i Indien senare idag, där kanske de detaljerna klarnar något. 

Färgglad form och droppformad sensorpanel

Till det yttre har båda telefonerna delvis lekfull färggivning. Den version av A50 som vi tittar närmare på har en kombination av ram i guld och baksida i blank rosa-orange färg. Samsung kallar färgen för korall, men båda telefonerna finns även i de mer neutrala färgerna svart vitt, blått och A30 finns även i rött. Ytan på telefonerna är blank och ger både effektfull reflektioner från de många strålkastarna på plats i mässhallen och tycks även vara känsliga för fingeravtryck.

När det gäller svensk lansering är priset 3990 kr för Galaxy A50 i mars medan A30 inte är aktuell för den svenska marknaden. 

Källa