Nya Nexus-enheter och Android 4.2

Nexus 4, Nexus 7 3G, Nexus 10 - och Android 4.2 lanserade

Efter veckor av rykten - här är Nexus 4 by LG.
Under måndagskvällen visade även Google upp senaste tillskottet i Nexus-familjen, Samsung Nexus 10. Surfplattan har en skärm på 10.1 tum och körs med nya Android 4.2.
Under kvällen presenterades även en 3G-variant av Nexus 7. Den nya modellen är utrustad med en fembands HSPA+-modem.
Google passade även på att smälla av ännu en bomb: Android 4.2. Den nya uppdateringen bjuder bland annat på ännu mer flexibla aviseringen i notifieringslisten.
En annan efterlängtad funktion är stöd för flera användare. Denna funktion kommer dock bara till surfplattor med Android 4.2.
Med Android 4.2 kan man använda gester för att skriva på det virtuella tangentbordet. Vi har tidigare sett en liknande funktion hos till exempel Swype.
Nytt är även stöd för trådlös display, vilket gör att du kan dela ut din Android-enhets skärm till en hd-tv via en särskild trådlös apdater som kopplas in via hdmi-porten på tv:n.
Med nya funktionen Daydream kan du ta kontroll över vad som visas på skärmen när din Android-enhet är i viloläge eller befinner sig i en dockningsstation.

Under måndagskvällen visade Google upp sin nya power-trio: Nexus 4 by LG, Samsung Nexus 10 och Nexus 7 3G. Dessutom passande man på att presentera rykande färska Android 4.2.

Publicerad Uppdaterad

Efter att Google ställt in sitt planerade pressevent i New York i går måndag 29 oktober var det många som undrade när man presentera skulle alla nyheter som det ryktats om att sökjätten hade att visa upp. 

Det skulle visa att vi inte behövde vänta så länge. På måndag kväll svensk tid fyrade Google av ett riktigt fyrverkeri, och tillkännagav tre nya enheter.

Nexus 4 by LG

Den första var Nexus 4 by LG  - uppföljaren till fjolårets Samsung Galaxy Nexus. Denna nya enheter erbjuder bland annat en 4,7-tums WXGA-skärm (1280 x 768 pixlar, Qualcomms fyrkärniga systemchip Snapdragon S4 Pro, en kamera på 8 megapixlar och NFC. Dessutom är telefonen den första i världen med Android 4.2. Men vi ska återkomma till det lite senare i texten.

Mobil.se har tidigare berättat att operatören Tre kommer att vara först med Nexus 4 by LG. Kontantpriset för Nexus 4 kommer då ligga på 4 595 kronor.

Nexus 4 by LG

Skärm: 4,7-tums WXGA True HD IPS Plus (1280 x 768)

Storlek: 133,9 x 68,7 x 9,1mm

Vikt: 139g

System-chip: Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor med 1.5GHz Quad-Core Krait CPU:er

Operativsystem: Android 4.2, Jelly Bean

Nätverk: 3G (WCDMA), HSPA+

Minne: 8GB / 16GB (16GB-versionen gäller för Norden)

RAM: 2GB

Kamera: huvudkamera på 8MP, videosamtalskamera på 1,3MP HD

Batteri: 2,100mAh Li-Polymer (inbyggt) / Samtalstid: 15,3 timmar / 

Standby: 390 timmar

Övrigt: Trådlös laddning, NFC

Samsung Nexus 10

Google visade även upp Samsung Nexus 10. Att vi väntade tillökning i Nexus-familjen var ingen större hemlighet, och här visade sig många förhandsrykten om den nya plattan stämma. Under huven på surfplattan finner vi en Cortex-A15-processor med dubbla kärnor och 2Gbyte i RAM-minne. Här finns även den fyrkärniga grafikdelen Mali T604. 

Rekordhög pixeltäthet

Framsidan av enheten utgörs till stor del av skärmpanelen på 10.1 tum. Google har valt att döpa denna skärmtyp till True RBG Real Stripe PLS. Den högupplösta skärmen har en upplösning på 2560 x 1600 pixlar, vilket innebär en pixeltäthet på 300 pixlar per tum (ppi). Detta kan jämföras med nya Ipad med Retina-skärm (fjärde generationen), som har en upplösning på 2048 x 1536 och en pixeltäthet på  264 ppi.

Till skillnad från Nexus 7, som presenterades i somras, har nya Nexus 10 både en huvudkamera (5 megapixlar) och en videosamtalskamera (1,9 megapixlar) att tillgå.

Google uppger att Samsung Galaxy Nexus 10 ska klara av nio timmars uppspelning av video i HD-upplösning. För att klara av det har man placerat ett batteri med en kapacitet på 9000mAh i enheten. 

Bland övriga funktioner och anslutningar märks microUSB, dubbla NFC-chip, micro-HDMI och dubbla högtalare. I fråga om lagringsminne ska det finnas två olika utföranden: 16Gbyte och 32 Gbyte.

På tisdagen publicerade sajten Engadget en snabbguide till Samsung Nexus 10, där man bland annat får se hur nya funktionen för användarkonton i Android 4.2 fungerar. 

Endast wi-fi

Enligt sajten The Verge ska Nexus 10 endast ha stöd för wifi. I USA kommer plattan kommer att kosta motsvarande cirka 2670 kronor för 16Gbyte-modellen och motsvarande cirka 3340 kronor för 32Gbyte-modellen. Precis som med Nexus 4 kommer Nexus 10 köras med Android 4.2 som operativsystem.

Samsung Nexus 10 kommer att finnas tillgänglig i USA, Storbritannien, Australien, Frankrike, Spaninen och Kanada via Google Play-butiken från och med 13 november. 

I nuläget finns det inga uppgifter om pris eller lanseringen i Sverige, men Mobil.se lovar att återkomma när vi vet mer om denna minst sagt intressanta Android-platta.

Samsung Nexus 10

Skärm: 10.1-tum (2560 x 1600 med 300 ppi)

Storlek: 263.9 x 177.6 x 8,9 mm

Vikt: 604g

Processor: Dubbelkärnig Cortex-A15, Exynos 5250.

Operativsystem: Android 4.2, Jelly Bean

Nätverk: wi-fi 802.11 b/g/n (MIMO+HT40)

Minne: 16GB / 32GB

RAM: 2GB

Kamera: Huvudkamera på 5MP, videosamtalskamera på 1,9MP HD

Batteri: 9000mAh, ska klara nio timmars uppspelning av HD-video

Övrigt: Dubbla NFC-chip, micro-HDMI, Bluetooth, GPS

Nexus 7 3G

En lite mindre - men ändock intressant  - nyhet var att Google också visade upp en 3G-variant av Google Nexus 7. Här talar vi om en enhet som i stort sett är identisk med den surfplatta som visades upp i somras - bortsett från att nya Nexus 7 utrustats med stöd för 3G (HSPA+). Google har även utökat minneskapaciteten till 32 Gbyte.

Nexus 7 3G kommer att börja säljas i Google Play Store från och med 13 november. Mobil.se återkommer när vi vet när och om nya Nexus-modellen väntas släppas i Sverige.

Android 4.2 - nya finesser

Förutom ett gäng nya enheter valde Google även att presentera nya Android 4.2 under måndagskvällen. Androidversionen bär fortfarande smeknamnet Jelly Bean, men bjuder på en hel del intressanta nya funktioner och förbättringar av Android 4.1, som lanserades i slutet av juni.

Androids operativsystem har nu till exempel stöd för widgets på låsskärmen, och för mer flexibla aviseringar. Dessutom presenterar man ett ny design för Googles sökfunktion, samt en förbättring av Google Now-appen, vilken gjorde premiär i och med Jelly Bean-lanseringen.

Utöver dessa förbättringar valde Google även att presentera ett gäng helt nya och högintressanta funktioner. Något som har varit efterlängtat är stöd för flera olika användare på samma enhet. Android 4.2 ger kan ge flera användare tillgång till ett eget skrivbord med appar, spel och widgets. Denna nya funktion kommer dock endast finnas på surfplattor, men det är förmodligen på dessa enheter som behovet av detta är som störst. Enligt Google ska kunna byta mellan användare utan att behöva logga ut från enheterna.

Google har också valt att implementera ett gestbaserat tangentbord i Android 4.2, liknade det vi redan sett hos exempelvis tredjepartsappen Swype. Funktionen gör det möjligt att skriva på tangentbordet genom att dra ett finger över de bokstäver som orden man vill skriva består av, istället för att behöva trycka på varje enskild bokstav.

En annan intressant nyhet är att man nu kan dela sitt innehåll på ett enklare sätt, i och med det stöd för trådlös delning som Android 4.2 begåvats med. I praktiken fungera detta på så sätt att du kan ansluta din Android 4.2-enhet till en HD-tv via en trådlös adapter, vilken kopplas rakt in  i tv:s HDMI-port. Sedan kan du spegla skärmen på exempelvis din surfplatta direkt på den anslutna tv-skärmen.

Även kamerappen har uppdateras med en ny funktion som Goolge valt att kalla Photo Sphere. Denna funktion gör det möjligt att ta bilder i varje riktning för att skapa fotosfärer som liknar dem vi tidigare sett i Google Street-view. När du väl skapat en fotosfär kan du utforska den direkt i din Android 4.2-enhet, eller dela ut den via Google + eller Google Maps.

Man visade även upp en ny funktion med namn Daydream, som gör det möjligt för användarna att bestämma vad som ska visas på skärmen när enheten har dockats eller är i viloläge.

Googles officiella sida för Android 4.2 finner ni här.  Här nedan ser ni ett klipp där Android 4.2 demonstreras på bland annat Nexus 4.

Källor:

Google

The Verge

Engadget 

Android Central