Ännu mer internet från rymden

Nokia medverkar i skapandet av internet via satellit

Ytterligare en aktör vill leverera internet direkt från rymden.

Publicerad Uppdaterad

Nokia har inlett ett samarbete med det amerikanska företaget AST SpaceMobile, som arbetar med att leverera internet direkt från ett nätverk av satelliter. Den stora skillnaden jämfört med exempelvis Starlink och Project Kuiper är att AST SpaceMobiles nätverk ska kunna leverera internetuppkoppling direkt till mobiltelefoner utan behov av speciella satellitmottagare eller mellanstationer.

Nokias roll i samarbetet är att leverera AirScale Single RAN-utrustning och tekniska lösningar för 4G och 5G som ska användas i satellitnätverket, och den första satelliten BlueWalker 3 planeras att skickas upp i september. Företaget planerar att ha drygt 100 satelliter i omloppsbana innan nätverket kan vara färdigt att tas i drift. Antalet skiljer sig markant från exempelvis Starlink som för tillfället har närmare 5000 satelliter i omloppsbana och har ansökt om tillstånd att skicka upp ytterligare 30000 satelliter. AST SpaceMobiles satelliter är dock betydligt större, BlueWalker 3 är drygt 64 kvadratmeter, något som har väckt kritik från bland annat Nasa på grund av kollissionsrisken.

För Nokia kan samarbetet bli ytterligare ett steg i arbetet där man på uppdrag av Nasa ska utveckla mobiltelefoni för användning på månen.

Källa