Fritt fram att sprida musiken

Nokia slopar kopieringsskydd

När Nokia lanserar en ny version av sin musikbutik om några veckor kommer musikfilerna inte längre att ha något kopieringsskydd.

Publicerad Uppdaterad

Nokias musikbutik Music Store ska snart bli en del av Nokias tjänsteportal Ovi och lanseras då i en ny version där den största nyheten är att all låta kan laddas ned som vanliga mp3-filer utan något så kallad drm-skydd. Det innebär att de kan kopieras och obehindrat spelas i olika datorer, telefoner och musikspelare.

Från Nokias sida vill man som vanligt inte ge några exakta siffror när det gäller utbudet eller antalet låtar som finns tillgänliga. Att man slopar drm-skyddet ska dock inte innebära att utbudet blir mindre.

- Detta har vi jobbat med så pass länge och branschen står bakom och stöttar oss, säger Håkon Normann på Nokia.

Han vill inte ge något exakt datum för när den nya musikbutiken öppnar, utan säger bara att det kommer att ske inom "de närmaste veckorna".

Come with Music-tjänsten som säljs i paket tillsammans med några av Nokias mobiler påverkas inte av förändringarna, där är fortfarande låtarna personliga och kopplade till den som skaffat tjänsten.

Att ta bort drm-skyddet är, tillsammans med de andra förändringar, ett resultat av att Nokia vill kunna hävda sig i den hårda konkurrensen från andra musiktjänster.

- Vi har inte varit tillräckligt bra, säger Håkon Normann till Mobil.se