Dags för funktion som presenterades i maj

Nu börjar Google rulla ut automatisk radering av platshistorik

Google har via ett blogginlägg aviserat att man nu inleder utrullningen av den utlovade funktion som låter användarna radera platshistorik med automatik.

Publicerad Uppdaterad

Att värna användarintegriteten är det nya svarta. Och Google är förstås med på tåget. I maj presenterade man en kommande funktion som skulle göra det möjligt att radera platsdata med automatik efter en viss tid, och nu är den funktionen på väg ut till både IOS- och Androidanvändare. Utrullningen inleddes under onsdagen och om man inte fått funktionen ännu, så är det bara att vackert vänta. Väl på plats hittar man den under aktivitetskontrollen för Googlekontot, där man under vinjetten ”Webb- och appaktivitet” nu hittar valmöjligheten ”Välj att radera automatiskt”. 

Tre valmöjligheter

Det finns tre sätt att radera platshistoriken: Manuellt (vid behov), med automatik efter tre månader eller med automatik efter 18 månader. Den automatiska raderingen är inte aktiverad per automatik, något som förstås beror på att Google gärna sitter på informationen om man får. Den saken kan man förstås ha synpunkter på, men det är trots allt nu möjligt att radera informationen utan att behöva vidta aktiva åtgärder med jämna mellanrum. Det kan ta upp till några veckor innan funktionen finns ute hos alla användare. 

Källa