Maps visar mer

Nu finns Googles 3D-vyer för svenska platser – så hittar du och utforskar

Google Maps så kallade Immersive View har gjort entré och kan visa flera svenska sevärdheter. Det går att prova redan nu.

Publicerad Uppdaterad

I Google Maps särskilda Immersive View, som det kallas, visas en 3D-vy av sevärdheten i fråga, en vy du själv kan navgigera i. det går att zooma in och ut, svepa och på det sättet rotera runt sevärdheten i fråga och se vyn med rådande väderförhållanden eller hur det kommer att se ut några dagar framåt.

När vi testar i mobilen nu får vi till exempel se 3D-vyer av Stockholms Stadshus och Drottningholms Slott och kan se byggnaderna med fåglar som flyger runt, sol och moln nu, samt regn på söndag och givetvis mörkare nattetid. Du hittar Immersive View när du väl klickat dig in på en av de platser som stöds.

Google Immersive View använder ett stort antal Street View- och flygbilder för att skapa en 3D-modell av sevärdheter där du alltså kan styra vyn själv. De här 3D-vyerna har sedan tidigare funnits tillgängliga i Google Maps i bland annat New York, Tokyo och London. Samtidigt som sevärdheter i Sverige nu alltså läggs till adderas även platser i Amsterdam, Venedig och Dublin. Totalt finns över 500 sevärdheter världen över med, men Google listar bara fyra svenska, alla i Stockholm. Det är Vasamuseet, Nordiska Museet, Stockholms Stadshus och Drottningholms Slott.